Gaziantep Sanayi Odası (GSO) geleneksel 'Gaziantep'in Yıldızları' ödül törenine katılan Ali Babacan, yaptığı konuşmada Türkiye'nin son 10 yıldaki başarılarına değindi. Borsanın dün akşam rekor bir rakamla kapandığını, hazinenin borçlanma faizinin tarihin en düşük seviyesinde olduğunu belirten Babacan, "Reel faiz artık sıfır seviyelerinde. Kasım 2002'de hazine yüzde 66 faiz ödüyordu. Enflasyon yüzde 29'du. Dün akşam itibariyle kredi temel takas oranı yani Türkiye'nin kamu borcunu sigorta ettirme primi yüzde 1.3'e düştü. Cari açığımıza rağmen Türkiye sürekli döviz girişi ihtiyacı olmasına rağmen faiz farkı yüzde 1 seviyelerinde. Bugün itibariyle geldiğimiz nokta önemli. Allah nazardan korusun. Türkiye güçlendikçe çekemeyenler de oluyor. Hem kendi bölgemizde hem çok uzaklarda. Doğalgaz ve petrolde dışa bağımlıyız. Ama Türkiye'nin en önemli kaynağı insan gücüdür ve bunun yanında da oluşturduğumuz güven ortamıdır. Bu en önemli kaynaklarımızdır. Bu ayrıca sonsuz bir sermayedir" diye konuştu.

PETROL VE DOĞALGAZI BULMAYI UMUT EDİYORUZ 

Türkiye'nin kendi coğrafyasında demokrasi ve ekonomi başarısı gösterdiğini belirten Babacan şunları söyledi:

"Bunda siyasi istikrarın çok büyük önemi var. Uzun vadeli hedefler ortaya koyan bu siyaset bunun arkasında. Günü kurtarmak için değil, uzun vadeli politikalarda bu istikrarın önemi var. Türkiye AB'ye olan ticaret bağımlılığını hızla azaltmalıdır. AB öyle bir borç yükü altında kaldı ki önümüzdeki senelerde büyümelerini sınırlayacak. Şu anda ve AB'nin, Amerika'nın kamu borcu 2'nci Dünya Savaşı sonrasındaki duruma döndü. 2008'de Afrika bölgesinde elçilik sayımızı artırdık. Ortadoğu ve Afrika'ya yaptığımız ihracat, AB'ye yaptığımızı yakaladı. Asya ve Güney Amerika da bizim için önemli. O bölgelerde elçiliklerimizi açarak işadamlarımızın önünü açmaya çalışıyoruz. Pazar hala büyük ve her konuda ihtiyaç var. Gelecek yıldan itibaren tablolar değişecek. Cari açığı giderek düşüreceğiz. Yapısal sorunlarımızı kısa sürede çözmemiz mümkün değil. Şu anda kendimize yetecek kadar petrol ve doğalgazımız olsaydı cari açığımız bu seviyelerde olmazdı. Petrolu ve doğal gazı da bulmayı umut ediyoruz."

YÜKSEK KALİTEDE DEMOKRASİYİ YAKALAMALIYIZ

Yapısal reformların bundan sonrada devam edeceğini söyleyen Babacan, şöyle devam etti:

"İleri ve kalkınmış bir ekonomi için mutlaka yüksek kalitede demokrasiyi yakalamamız gerekiyor. Henüz çok gerilerdeyiz. Bugüne kadar çok şey yaptık ama bunu söylersek gerileriz. Gerçek anlamda hukukun üstülüğünü sağlamadıkça gelişmiş bir ekonomi ya da ileri demokrasi mümkün değil. Bugünlerde AB hakkında iyi konuşmak herkesin harcı değil. Adamların haline bak deyip neden peşinden koştuğumuzu soruyorlar. Biz henüz AB standartlarını temel hak ve özgürlüklerini yakalamış değiliz. Israrla ve inatla AB sürecini sürdürmemiz gerekiyor. Bu tıkandığı zaman ekonomi, demokrasi ve insan hak ve özgürlüklerinde gerileme başladığını görebiliriz."

BAKAN ŞAHİN: İNSAN ODAKLI BÜYÜYECEĞİZ

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ise yoksulluğu kaldırmak ve azaltmak adına yolculuğa çıktıklarını belirterek, "Ekonomik olarak kalkınıyoruz ama paranın dağılımında adaleti sağlamayı hedefledik. Şimdi gelir dağılımdaki dengesizliği düzenleyen bir Türkiye var. Sosyal adaleti sağlayan bir Türkiye var. Yoksullukla mücadele eden bir Türkiye var. Bundan sonra da insan odaklı büyüyeceğiz. Bunu yapamazsak yaşanan krizleri bizlerde yaşayabiliriz" dedi.

HİSARCIKLIOĞLU: YENİ ANAYASA ŞART

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, konuşmasına Van'da yaptırdıkları okulun kundaklandığına dikkat çekerek şöyle konuştu:

"Allah'a çok şükür can kaybı yok. Bu okulu yakacak kadar gözü dönmüşleri lanetliyorum. Esas lanetim de bunları bin bir türlü bahaneyle koruyanları da lanetliyorum. Biz Türkiye olarak bu ülkenin geleceği olan gençlere güveniyoruz. Geleceğimizde petrol ve doğal gaz yok. Türk iş alemi olarak, TOBB olarak Türkiye'nin geleceği olan okul yatırımlarını devam ediyoruz. Bugüne kadar 75 milyon TL eğitim yatırımına harcamışız. Van'da yakılan okulun tadilatını yapacağız ve oraya bir okul daha yapacağız."

Hisarcıklıoğlu, kadınların iş hayatına mutlaka kazandırılması gerektiğini de vurguladı. Yapılan açılış konuşmalarının ardından Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Vali Erdal Ata ve diğer protokol üyeleri tarafından işadamlarına ve firma temsilcilerine ödülleri verildi. Ödül töreninin ardından Gaziantep Sanayi Odası'nın hizmet binası ile Şehitkamil Belediyesi tarafından yaptırılan yarı Olimpik Alleben Yüzme Havuzu'nun açılışı da yapıldı. Yine Gaziantep Sanayi Odası'nda düzenlenen 'Gaziantep 2023 Ekonomik Vizyon Toplantısı' ise basına kapalı gerçekleştirildi.