"MEVCUT VERGİ ORANLARI DEVAM EDİYOR"


Konuşmasında belirttiği vergi oranlarını açağı çekme konusu sorulan Babacan, "Vergilerle alakalı indirim yapacağımızı söylediğimiz alanlar İstanbul Finans Merkezi Strateji belgesinde ve eylem planında işaret ettiğimiz bazı seçilmiş unsurlar. Dedik ki eğer günün birinde bütçe imkanlarımız müsait olursa o zaman şu alanlarda vergi indirimleri sözkonusu olabilir dedik. Ama bugün için verilmiş bir karar yok. İleriye doğru baktığımız ve uluslararası alanlarla mukayese ettiğimiz indirilebilecek vergi alanları açık açık o belgede yazıyor" dedi.


Hafif ticari araçlardaki ÖTV'nin indirilip indirilmeyeceği sorusuna ise Babacan, "Hafif ticari araçlarla alakalı yüzde 5'lik vergi artırımımızın temel sebebi binek otomobiller ile hafif ticari araçlar arasındaki vergi farkı sebebiyle binek otomobil yerine ailelerin hafif ticari araca yönelişi. Binek otomobil ile hafif ticari araç arasındaki vergi farkını daraltmak amacıyla biz bunu getirdik. Biz şu anda gelişmeleri izliyoruz. Bir değerlendirme yapacağız. Hafif ticari araç ve binek otomobillerdeki satış nasıl? İnsanlar eğer binek otomobil istiyorsa binek otomobil alacak. Sektörün tümüne bakıp gelişmeleri izleyeceğiz ileride gerekirse adımlar atılabilir. Bugün için verilmiş bir kararımız yok Bugün için yeni bir değerlendirme sözkonusu değil. Mevcut vergi oranları devam ediyor" yanıtını verdi.


Babacan, akaryakıt vergilerinde indiriminin gündemlerinde olmadığını da kaydetti.


"MEVCUT SPK YASASINI YIRTIP ATIYORUZ "


Başbakan Yardımcısı Babacan, TMSF ve BDDK başkanlarının ataması konusunda nasıl bir takvim izleneceği sorusuna da yanıt verdi. Babacan, "Onunla ilgili bir yasal düzenleme yaptık. Sayın Cumhurbaşkanımızın onayından sonra yürürlüğe girecek. Daha sonra da biz hem TMSF Başkanı hem de BDDK Başkanıyla ilgili kararlarımızı vereceğiz. Henüz verilmiş bir kararımız yok. Önce bir yasal düzenleme yapılacak ondan sonra biz atama kararını vereceğiz" dedi. Sermaye Piyasası Kurulu ile ilgili yeni düzenlemelerden de bahseden Babacan, "Yepyeni bir SPK yasası. Sermaye piyasalarıyla ilgili yepyeni bir yasa. Mevcut sermaye piyasaları yasasını yırtıp atıyoruz. Yeni bir sermaye piyasaları yasası getiriyoruz. İçinde geniş unsurlar var yepyeni kavramlar var. İMKB'nin yeniden yapılandırmasıyla ilgili unsurları da o yasanın içine koyacağız. Mesela İMKB'nin bir anonim şirketi haline gelmesi. İMKB'nin artık İMKB değil de İstanbul Borsası diyeceğimiz çatı kuruluş haline gelmesi gibi. Özelleştirilmesi şöyle A.Ş. haline geldikten sonra özelleştirilmesi de sözkonusu olacak. O da daha ileriki günlerde gündemimizde" dedi. Bir gazetecinin SPK yasasıyla ilgili telefon dinleme talebi olduğunu hatırlatması üzerine Babacan, "Bunların hepsi tartışılıyor konuşuluyor. İlgili bakanlıklarla değerlendiriliyor. SPK'nın arzuları var talepleri var ama bunların ne kadarı karşılanır ne kadarı gerçekçidir? Bunları diğer kurumlarımızla diğer bakanlıklarımızla değerlendirdikten sonra kararlarımızı vereceğiz" diye konuştu.


"KREDİ DERECELENDİRME KURULUŞLARI GERİDEN GELİYOR"


Başbakan Yardımcısı Babacan, kredi derecelendirme kuruluşlarından S&P'nin Türkiye'nin ekonomik görünüm notunu değiştirmesiyle ilgili de konuştu. Babacan, "Kredi derecelendirme kuruluşlarının verdiği notları çok önemli bir konuymuş gibi değerlendirmemizin bir fayda getirmeyeceğini düşünüyorum. Bizi değerlendiren yatırımcılardır finans camiasıdır. Eğer bu salonda dünyanın her yerinden gelen 250 kişi varsa, Türkiye'de sadece 3 yıl içinde 12 bankaya temsilcilik açma yetkisi verildiyse zaten işler yürüyor. Kredi derecelendirme kuruluşları da geriden geliyor. Eskiden bunlar önden giden yatırımcılara yön gösteren kuruluşlardı. Bırakın önden gitmeyi gelişmeleri 2- 3 sene geriden takip etmeye çalışan kuruluşlar haline geldiler. Bunların değerlendirmesi 3 -5 sene öncesinin değerlendirmesidir bugünün değerlendirmesi değildir. Not yükselttikleri zaman ne güzel demedik. Zaten hakkımızdı. Düşürmelerinin doğru olmadığını herkes gördü. Bu kararları fazla destek görmedi. Piyasalar üzerindeki etkisi de sıfır. S&P'nin Türkiye'nin görünümünü değiştirmesinin bir etkisi oldu mu ? Hiçbir etkisi olmadı sıfır. Bir anlamı yok çünkü piyasalar için" diye konuştu.


Fransa'da Sarkozy yerine Hollande'nin seçimi kazanarak Cumhurbaşkanı seçilmesiyle ilgili de konuşan Babacan, "Umarız ki Avrupa'nın geleceği için vizyoner bir yaklaşımı Fransız hükümeti gösterir bizim beklentimiz bu yönde" dedi.