Olay 16 Ağustos 2011 tarihinde İspir'e 25 kilometre uzaklıktaki İyidere Köyü'nde meydana geldi. İddiaya göre, eski muhtar Mehmet Yazar, oğulları Hasan ve Fatih ile birlikte köy meydanındaki caminin önünde otururken yanlarına  55 yaşındaki Muhtar Hasan Ceylan'ın oğlu Zülküf Ceylan geldi. Ceylan, belinden çıkardığı tabanca ile muhtarlık seçimlerinden ve kısa bir süre önce su yüzünden tartıştıkları Yazar Ailesi'nin üzerine ruhsatsız tabanca ile ateş açtı. Kurşunlara hedef olan Mehmet Yazar ve küçük oğlu Fatih Yazar olay yerinde, ağır yaralanan Hasan Yazar ise kaldırıldığı Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaşamını yitirdi. Jandarma, olaydan bir gün sonra cinayeti işleyen Zülküf Ceylan'ı yakalayıp gözaltına aldı. Ceylan, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

'Kasten adam öldürmek' suçundan Erzurum 1'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuklu yargılanan Zülküf Ceylan, "Babam ile Mehmet Yazar kavga etmişti. Av tüfeğini doldur boşalt yaparak bana dik dik bakıyorlardı. Çok korktum ve silahı çıkarıp onlara ateş ettim. Pişmanım" dedi.

Mahkeme heyeti Zülküf Ceylan'ı Mehmet Yazar'ı 'kasten öldürmek' suçundan ömür boyu hapis, Fatih ve Hasan Yazar'a yönelik eylemlerini ise cinayeti ağır tahrik altında işlediği kanaatiyle 25'er yıl hapis cezasına mahkum etti. Mahkeme heyeti, Zülküf Ceylan'ın aynı davada tutuksuz yargılanan babası Hasan Ceylan'ın beraatine karar verdi.



HP(KS/SS)