Banaz’a bağlı Corum Köyü’nde çiftçilik yapan Şakir Yeniceli ve ev kadını 55 yaşındaki Emine Yeniceli çiftinin 4 çocuğundan biri olan Akın Yeniceli’nin, çocukken köyde traktörlerle başlayan yarışı, maratona kadan uzandı. 3 yıldır yarı maraton, maraton ve ultra maratonlarda 75 yarışmaya katılan Akın Yeniceli, yaptığı derecelerle 47 madalya ve 6 kupanın sahibi oldu. Baba Şakir Yeniceli de oğluna destek amaçlı koşmaya başlayıp, birlikte dört yarışmaya katıldı. Baba Yeniceli de 3 madalya ve sertifikanın sahibi oldu. Baba- oğul şimdi de birlikte 170 kilometrelik maraton koşmaya hazırlanıyor.

170 KİLOMETRE KESİNTİSİZ KOŞU

6 Ekim’de Kahramanmaraş’ın Elbistan İlçesi’nde yapılacak ve kesintisiz koşulacak 170 kilometrelik Uluslararası Ultra Maratonu’nda iddialı olduklarını belirten Akın Yeniceli, hedefinin milli takıma seçilmek olduğunu söyledi. Çocukluğunda traktörlerle yarışıp, kazandığını anlatan Yeniceli şunları anlattı:

"Birincilik sevinci bende atletizmi tetikledi. Köyde iki gurbetçinin bir dağa 15 dakikada gidip gelebileceği iddiasına ben de katıldım. Sıcak bir yaz günü kilometrelerce uzaklıktaki dağa 13 dakikada gidip geldim ve 200 Euro’yu kazandım. Bu iddiadan sonra köydekilerin desteği ile uzun koşular yapmaya başladım. 3 yıl önce düzenlenen 21.1 kilometrelik İsmail Akçay Yarı Maratonu’nda 8’nci oldum. Bu maratondan sonra uzun koşuları başarabileceğime güvenip devam ettim."

HEDEFİ MİLLİ TAKIM

3 yıldır Türkiye’de düzenlenen yarı maraton, maraton ve ultra maratonlara katıldığını belirten Yeniceli şunları söyledi:

"Bugüne kadar Türkiye’nin çeşitli illerinde toplam 75 maraton koştum. Çok sayıda derecem var. Yarışmalarda aldığım 11 puanla yurtdışı maratonlarına katılma hakkı elde ettim. Geçtiğimiz aylarda Finlandiya’da düzenlenen Suomirun 100 Kilometre Bronz Ultra Maratonu’nda yarıştım. Ancak 65’nci kilometrede yaşadığım bir sakatlıktan dolayı yarışı bırakmak zorunda kaldım. Bu kadar emeğime rağmen federasyon tarafından milli takıma hiç çağrılmadım. Ultra maraton dalı federasyonda kuruluş aşamasında. Tek amacım milli atlet olmak ve alacağım derecelerle ay yıldızlı bayrağımı omuzlarımda taşımak. Elbistan Ultra Maratonu’nda alacağım dereceyle milli takıma gireceğime eminim."

OĞLUNUN BAŞARILARI MARATONCU YAPTI

Yarışmalarda kazandığı madalya ve kupalarla köydeki evine dönen oğlu Akın Yeniceli ile gurur duyan baba Şakir Yeniceli de yaşına rağmen maratoncu oldu. Başlangıçta oğluna destek olmak için koşan Yeniceli şöyle konuştu:

"Geçen yıl, 10 kilometrelik Alanya Yarı Maratonu’na masterler kategorisinde katıldım, 7’nci oldum. Maratonda ve sporda hiçbir beklentim yok. Tek amacım oğlum Akın’a destek olmak. Onun Avrupa ve Türkiye’de milli atlet olarak birinci olup, Türk bayrağına sarılmasını görmek en büyük arzum. Oğlumla Elbistan Ultra Maratonu’na katılacağım. Yaşımın ilerlemiş olmasına rağmen 'Ya İstiklal Ya Ölüm' diyerek koşuyu tamamlayacağım." 



YK(İÖ/COŞ)