Pamukkale Üniversitesi Öğrenci Konseyi tarafından İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde düzenlenen '20. Yılında Hocalı Katliamı' konulu konferansa konuşmacı olarak Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili Ganire Paşayeva ve MHP Iğdır Milletvekili Sinan Oğan katıldı. Türkiye ve Azerbaycan milli marşlarının okunmasının ardından, sinevizyonda Hocalı katliamı katılımcılara izletildi. Azeri Milletvekili Paşayeva, katliam görüntülerini izledikçe gözyaşlarını tutamadı. Duygulu anlar yaşayan Paşayeva, sık sık gözyaşlarını sildi.

Sinevizyon gösteri sonrası kürsüye çıkan Paşayeva, duygulanınca konuşma sırasını MHP Iğdır Milletvekili Sinan Oğan'a verdi. Oğan da katliamı anlattı.

Daha sonra tekrar kürsüye gelen Paşayeva, amaçlarının Ermenistan'ın Hocalı'da yaptığı soykırımı bütün dünyaya duyurmak olduğunu söyledi. Hocalı katliamını, sadece Azeri Türkleri'ne değil, insanlığa karşı yapılmış bir cinayet olarak niteleyen Paşayeva, "Soykırımı yapanlar adalet karşısında hesap vermeli. Herkes Azerbaycan'a bu konuda destekte bulunmalı. Hocalı soykırımını anlatmak için konferanslar düzenliyoruz. Ermenistan, Azerbaycan'ın yüzde 20 toprağını işgal altında bulunduruyor. Bugün 1 milyon Azeri Türk'ü evine dönemiyor. Uluslararası örgütlerin kararlarına bakmıyorlar. Ermenistan, insanların evlerine dönmesine izin vermiyor. Biz de bunu dünyanın çeşitli ülkelerinde anlatıyoruz. Meksika parlamentosu ve Pakistan senatosunun Hocalı soykırımını devlet düzeyinde tanımak için kararlar almaları bizim için çok önemli. Bu başka ülkelerinde gündemine geldi. Yakın zamanda tanıyan ülkelerin sayısı artacak" dedi.

Ermeni soykırımı yalanlarını bırakıp, dünyaya gerçek soykırımı göstereceklerini ifade eden Paşayeva, "Hocalı soykırımı ve Yukarı Karabağ problemi sadece bizim değil, bütün Türkler'in problemidir. Bütün kardeşlerimizin desteğini bekliyoruz. Gerçek soykırımın görüntüleri var, uluslararası örgütlerin raporları var. Bunu yapanlar. Ermenistan'ın en üst düzeyinde görevli kişilerdir ve hala hayattadır. Bugünkü Savunma Bakanı ve Cumhurbaşkanı, Hocalı soykırımında bizzat kendilerinin eli vardır. Bu insanlar hala hayatta. Bu kişilere `insan' demek istemiyorum. İnsan böyle bir katliamı nasıl yapar? Oradan kaçmak isteyen ne kadar kadın ve çocuk varsa katlettiler" diye konuştu.



RÇ(AÖ/SS)