Türk Kızılayı Genel Merkezi’nin daveti üzerine resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye’ye gelen Aslanov, Ankara’daki temaslarının ardından Nevşehir’e de gelerek Kızılay Nevşehir Şubesi’ni ziyaret etti.

Aslanov, ziyaretteki konuşmasında, amaçlarının Türk Kızılayı ile işbirliği yapmak ve Türk Kızılayı’nın tecrübelerinden faydalanmak olduğunu anlattı.

Tür Kızılayı’nın çok tecrübeli olduğunu, dünyada ve tüm ülkelerde en tanınmış, en önde giden cemiyet olduğunu vurgulayan Aslanov, "Türk Kızılayı ile hem tecrübe mübadelesi etmek, hem iki milli cemiyet arasında, iki kardeş ülke arasında münasebetlerin daha sık olmasını sağlamak amacıyla müzakerelerde bulunmak için Türkiye’ye geldik” dedi.

Azerbaycan Kızılay Milli Cemiyeti’nin yeni bir cemiyet olduğunu belirten Aslanov, Van depreminin kendileri için ilk uluslalarası adım, ilk operasyon olduğunu kaydetti.

Aslanov, şunları söyledi:

"Van depreminde Azerbaycan Kızılay Cemiyeti, Türk Kızılayı’na 40 bin dolardan fazla maddi destek sağladı. Bizim ülkemiz, bizim devletimiz Van depremi mağdurlarına çok büyük yardım etti. Biz Kızılay olarak ilk kez Van depreminde uluslararası ameliyatımızı yaptı. 40 bin dolar o kadar küçük bir hissedir ki, ancak bizim çok önemli, çünkü bizim ilk uluslar arası adımımızdı bu. Biz gelecekte bilge faaliyet gösterme neticesinde Türk Kızılayı ile birlikte adımlar atacağız."

Kızılay Şube Başkanı Cengiz Gülen de ziyaretten memnuniyet duyduğunu ifade ederek, Aslanov ve beraberindeki heyete, Kızılay olarak Nevşehir’de yürüttükleri faaliyetleri anlattı.

Son bir yılda ihtiyaç sahibi 5 bin kişiye yaklaşık 45 ton gıda yardımı yaptıklarına dikkati çeken Gülen, bunun azımsanmayacak bir miktar olduğunu vurguladı.

Bunun yanında ihtiyaç sahibi insanların çocukları için toplu sünnet şölenleri düzenlediklerini dile getiren Gülen, ayrıca kan bağışı kampanyaları da düzenlediklerini ifade etti. Gülen, ziyaretin anısına Aslanov’a içinde Türk Kızılayı’nın simgesinin yer aldığı özel bir tabak ile Avanos canak çömleğinden yapılmış Hitit testisi hediye etti.

Daha sonra Nevşehir ve Kapadokya bölgesini gezen Aslanov ve beraberindeki heyet, yarın ülkesine dönecek.



AK(OE/SS)