Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 2009 yılında hazırlanan Ayvalık Adalar Tabiat Parkı 1/25 bin Ölçekli Uzun Devreli Gelişme Revziyon Planı’na karşı Ayvalık ve Küçükköy belediyeleri ile Ayvalık’ta faaliyet gösteren 30’a yakın sivil toplum örgütü tarafından açılan davada verilen karar çevrecileri sevindirdi. Danıştay 6'ncı Dairesi, Küçükköy Belediyesi tarafından yürütmeyi durdurma istemi ile açılan davayı haklı bularak revizyon planının yürütmesini durdurdu. Danıştay 6'ncı Dairesi’nin kararı ile ilk kez 2004 yılında hazırlanan ve Ayvalık Adalar Tabiat Parkı sınırları içerisinde 'mutlak koruma alanı' olarak kabul edilen alanların revizyon planında 'sınırlı koruma alanı' olarak değiştirilerek kısmi imara açılmasının önüne geçilmiş oldu.

9 NOKTA

Danıştay 6'ncı Dairesi tarafından verilen kararda, Revizyon Planı’nın, Alibey (Cunda) Adası, Hakkıbey Yarımadası ve Sarımsaklı Yarımadası üzerindeki mutlak koruma alanlarının sınırlarını çok azalttığı, bu bölgelerin en can alıcı noktalarını mutlak koruma kapsamından çıkarttığı ifade edildi. 2009 tarihli revizyon planını 9 noktadan ele alan Danıştay 6'ncı Dairesi, 'mutlak koruma alanlarının azlatılmasıyla tabiat parkı kavramının ve parkta yapılaşmanın biçimi konusunda sınırlamaların ortadan kaldırılacağına, parkın en önemli bölgeleri olan Gümüş, İğdeli, Cennet ve Kestanelibahçe koyları arasında bağlantı kalmayacağına dikkati çekti.

Mahkeme heyeti ayrıca revizyon planının, tekne tur güzergahlarını, taşıt güzergahlarını artırdığını, yaya tur güzergahlarını, seyir noktalarını ve günübirlik alanların sayısını ise azalttığını belirledi. 2009 tarihli revizyon planının oldukça geniş alanda mutlak koruma alanını sınırlı kullanım alanına dönüştürdüğünü bunun da korunması gereken alanların tarım alanı olarak kullanımının yaygınlaştıracağı görüşünde birleşen mahkeme heyeti, planın uygulanması durumunda Türkiye’nin en çok sualtı çeşitliliğine sahip olan bölgenin balık çiftlikleri nedeniyle kirleneceğine dikkat çekerek, balıkçılık faaliyetlerindeki kısıtlamaların kaldırılmasının ticari balıkçılığın önündeki engelleri kaldıracağını bunun da denizdeki biyolojik çeşitlilik üzerinde ciddi tehdit oluşturacağını belirtti.



TG(İÖ/CK)