'Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Platformu' öncülüğündeki eyleme, Ayvalık Yelken İhtisas Kulübü ile Ayvalık Su Ürünleri Kooperatifi, Amatör Balıkçılar Derneği ve Körfez Doğa Sporları grubuyla ile çok sayıda çevreci katıldı. İrili ufaklı onlarca teknenin yanı sıra sörfçü gençlerin de destek verdiği eylem, Ayvalık Yelken İhtisas Kulübü iskelesinden başladı. Eyleme katılan teknelerde 'Küçük Balıkçıya Yaşam Hakkı', 'Sintine Atıkları Denize Dökülmesin', 'Başka Gidecek Yerim Yok', '"Küçük Balıkçı, Balık Kan Ağlıyor', 'Uçmuyorsa Kuşlar, Ölüyorsa Balıklar, Nasıl Yaşar İnsanlar', 'Ayvalık Tabiat Parkını Vermeyeceğiz', 'Anadolu'yu Vermeyeceğiz' pankartları açıldı. Ayvalık İlçe Emniyet Müdürlüğü birimlerinin karadan, Ayvalık Sahil Güvenlik ekiplerinin de denizden takip ettiği eylemde, çevrecilerle, balıkçılar sık sık, 'Ayvalık Denizine Sahip Çık', 'Ayvalık Balıkçına Sahip Çık', 'Temiz Deniz İstiyoruz' sloganları attı.

Ayvalık Körfezinin kıyı şeridine yakın noktadan seyreden teknelerdeki eylemcilere, sahil bandındaki vatandaşlarında alkışlarla destek verdikleri görüldü. Eylemciler ilçe merkezindeki Cumhuriyet Meydanını ile Ayvalık Belediyesi'nin bulunduğu sahil şeridine çok yakın mesafede tekne üzerinden megafonlarla sahildeki çay bahçelerinde oturan kalabalık vatandaşlara yönelik açıklamalarda bulundu. Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Sözcüsü Havva Taylan öncülüğünde, Platform yöneticileri Şükrü Kaygısız ve Halil Coşkun tarafından dönüşümlü olarak seslendirilen açıklamanın, "Merhaba, zeytin diyarının martıları, balıkları, rüzgarları ve mavi dalgalar gibi mavi gözlü insanları. Merhaba, şarabın dostluğu ve dostluğun keyifli sohbetini martılarla paylaşan balıkçı dostlar. Merhaba, zeytin karası gözleriyle gurbetin ve acının türküsünü söyleyen çocuklar, emekçiler, umudumuz olan insanlar, Ayvalıklılar merhaba" sözleriyle başlaması ilgi çekti.

DENİZİMİZİN FERYADINI DUYALIM

Deniz üzerinden, sahil şeridindeki kalabalık vatandaş topluluğuna seslenilen açıklamada, doğanın insanoğlunun hırsları için küçük, yaşamak için büyük bir alan olduğu vurgulanarak, "Doğa tahribatı çabucak telafi edebilen, yol edilenin yerine hemen yenisini konduğu bir yapı içermemektedir. Bu nedenle doğa, koruması öncelikli olarak kamu kurum ve kuruluşlarının görevi olmalıdır. Bir kentin temizliği öncelikli olarak kamudan başlar ve bireyle devam eder. Oysa bu güzel deniz kentimizde görevliler, bu duyarlılığı göstermiyor. Deniz hızla tükeniyor. Deniz tükenirken aslında tükenen yaşamdır. Yok olan deniz beraberinde balıkları, kuşları, yosunları, midyeleri, ahtapotları yok ediyor. Ne yazık ki, Ayvalık lağımı denize akıyor, deniz kokuyor, balçıkla kokuyor, kimse oralı olmuyor. Denizimiz kan ağlıyor. Denizimizin feryadını duyalım" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, bir başka sorunun da Ayvalıklı balıkçıların artık dışarıdan gelen büyük gırgırlarla baş edemez duruma geldiğinin vurgulanırken, "Balıkçımız günden güne yoksullaşıyor. Birçok balıkçı yarından emin değil. Böyle giderse en kısa zamanda Ayvalık'ta balıkçılık bitecek. Dışarıdan gelen gırgır teknelerinin yasadışı avlanması, belirtilenin üzerinde ışık kullanılması, balık neslini yok ederken aynı zamanda küçük balıkçıyı da açlığa mahkum ediyor. Dışarıdan tekne istemiyoruz. Karadeniz'i, Marmara'yı, Saroz'u bitirenler; Ayvalık, Edremit ve İzmir Körfezini de tüketmek üzereler" denildi.

TALEPLERİNİ SIRALADILAR

Ayvalık Adaları Tabiat Parkını Koruma Platformu'nun denizden seslendirdiği açıklamada, "Biz Ayvalık sevdalıları diyoruz ki; Kentimize acilen arıtma yapılsın. Denizimize lağım akmasın. Yasak avlanmanın önüne geçilsin. Deniz itfaiyemiz ve deniz ambulansımız olsun. Sintine atıkları denizimize bırakılmasın. Doğa için, yeşil için, zeytin için, çiçekler, böcekler, arılar uğruna, kuşlar aşkına, balıklar aşkına, denizler aşkına, kısacası yaşamak ve yaşatmak adına elele vermeliyiz" ifadelerine yer verildi.

Açıklamanın ardından eyleme katılan çevrecilerle, balıkçılar yine kıyı şeridini sloganlar atarak, önce Ayvalık sahilinden ilçeye bağlı Aliçetinkaya Mahallesinde bulunan Yunus Emre Parkı rıhtımına daha sonra da Alibey ismiyle de bilinen Cunda Adasına geçti. Burada da sahile iyice yaklaşan tekneler sirenlerini çalarak sahil bandındaki vatandaşların ilgisini çekmeye çalıştı. Platform üyeleri Cunda'da aynı açıklamayı denizden sahildeki vatandaşlara yönelik seslendirdikten sonra sloganlarla eylemlerini sona erdirdi.



TY (KÖ/RT)