Diyarbakır'da düzenlenen ve Demokratik Toplum Kongresi'nin öncülük ettiği 'Demokratik Özerklikte Ekonomi' konulu sempozyumun açış konuşmasını yapan Aysel Tuğluk, Kürt sorununun temelinde, Kürt kimliğinin inkar edilmesi ve Kürt halkının statüsüz bırakılmasının yattığını öne sürdü. Çözüm projelerinin Demokratik Özerklik Projesi olduğunu söyleyen Tuğluk, "Buradan kamuoyuna net bir biçimde söylemek istiyorum bu proje ülkeyi bölme projesi değildir. Bilakis Kürt sorununun demokratik bir biçimde çözüme kavuşmasını sağlayacak, birlikte yaşamı esas alan bir çözüm modelidir" dedi.

Aysel Tuğluk, toplumun kaygılarını anladıklarını belirterek, "Biz sadece Kürtler için değil, ülkemizdeki herkes için demokratik özerklik istiyoruz. Çünkü bu projenin Kürt sorununun çözümünü de içeren bir toplumsal, demokratik dönüşüm projesi olduğunu düşünüyoruz. Bütün ezilen grupların kolektif varlığını güvenceye alacak, demokratik bir çoğulluk kurmak gereklidir" diye konuştu. Tuğluk Kürt sorununun çözümü için radikal demokrasi istediklerini anlattığı konuşmasında şöyle dedi:

"Bütünsel bir devrimci projesi olarak Demokratik Özerklik komünalizmi esas alan, her çözümü demokratik olarak yeniden inşa sürecine dahil eden bir programdır. Çünkü biz Kürt sorununu bir demokratik sorun olarak tanımlıyor, çözümümüzü de radikal bir demokrasi projesi olan Demokratik Özerklik olarak ortaya koyuyoruz. Ne eksik ne fazla, Kürt sorununun çözümünde radikal demokrasi istiyoruz.’’



CA/SS(GG/ESM) (FOTOGRAFLI)