Suriye Yüksek Kürt Konseyi Dış İlişkiler Sorumluları Salih Geda ile Garip Heso, Yüksek Kürt Konseyi Dış İlişkiler Temsilcisi Dr. Abdulkerim Omar, Kürt Konseyi Halk Meclisi Divan Başkanı İsa Heso, Diyarbakır'da Tuğluk'u ziyaret etti. Ziyaretten memnun olduğunu belirten Tuğluk, uzun süre Beşşar Esad diktatörlüğünün altında, kimliği dahi tanınmayan bir halkın, kendi öz yönetimini, kendi kendini yönetme iradesini açığa çıkartması kadar meşru, haklı durumun olmayacağını söyledi. Kürtler'in bu demokratik hamlesini, demokratik devrimini, çok iyi bir şekilde, hiçbir kan akıtılmadan, demokratik yöntemlerle gerçekleştiğini belirten Aysel Tuğluk, şöyle dedi:

"Halk meclisi aracılığıyla doğrudan halkın içinde bulunduğu bir süreç gelişti. Kürtler orayı bir işgal etmediler. Başkalarının topraklarını işgal etmediler. Kendi topraklarında uğradıkları haksızlığı, hukuksuzluğu giderdiler. Kuzey Kürdistan’daki Kürtler olarak, Demokratik Toplum Kongresi olarak Suriye’deki halkımızın her zaman yanında olacağız. Onların bu meşru haklı mücadelelerinin destekçisi olacağız."

Milletvekili Aysel Tuğluk, Türkiye'nin düşmanca bir yaklaşım izlediğini düşündüklerini, AK Partki iktidarının Suriye'deki gelişmelere karşı izlediği politikanın düşmanca olduğu kanaatini taşıdıklarını söyledi. Tuğluk, şöyle dedi:

"Kürtler'in Suriye’de haklarını kazanmaları demokratik öz yönetimlerini kazanmaları Türkiye’nin Türk halkının zararına değildir. Türkiye hükümetine de bölge devletlerine de hatta uluslararası devletlere çağrımız, bu demokratik iradeyi tanımalarıdır. Kürtler'in oradaki haklarının meşru olarak kabul edilmesi bu iradeye saygı duyulmasını istiyoruz. 20'inci yüzyılı Kürtler statüsüz geçirdi. Çok acılar bedeller ödedi 20'nci Yüzyıl'da. Hakları hukukları tanınmadı ama 21'inci yüzyılda hem Rojava’da hem Kuzey Kürdistan’da demokratik haklarını kazanacaklardır. 21'inci yüzyıl Kürtlerin yılı olacaktır. Kürt birliği çok stratejik. Herkes bütün parçalardaki Kürtlerin kendi demokratik meşru hakları temelinde hem mücadelelerini yükseltmeleri, birlikte hareket etmeleri hem de bulundukları yerde demokrasinin teminatı haline getirmeleri, diğer halkların inançlarını da özgürce yaşamasını teminatı haline getirmeleri gerekir. Her koşulda her şart altında Rojava’daki halkımızın yanında olacağız. Onlara yönelik herhangi bir olumsuz yaklaşım nereden gelirse gelsin bize yapılmış sayacağız. Ve buna kesin tutum alacağımızı bir kez daha ifade ediyorum. Suriye ile Türkiye devleti arasındaki bir takım son dönemde yaşanan sıkıntıların, oraya bir müdahale Kürtlere yönelik bir müdahaleye dönüşme gerekçesi yapılmasına asla kabul edemeyiz. Savaş politikaları kesinlikle bir sonuç vermez. Bir bataklığa sürüklenir Türkiye. Bu tehlikeli politikadan vaz geçilmesi gerekiyor."

Tuğluk, açıklamasının ardından Suriye'den gelen heyetle basına kapalı görüştü.



SS(GG/İD)