Mardin Müzesi'nde 19- 30 Eylül tarihleri arasında açık kalacak serginin açılışına Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç, AK Parti Mardin Milletvekili Muammer Güler, Mardin Valisi Turhan Ayvaz, Deyrulzafaran Manastırı Metropoliti Salibe Özmen, işadamları Hüsamettin Kavi, Oktay Duran, Batı Trakya Türkleri'nin trafik kazasında ölen lideri Dr. Sadık Ahmet'in eşi Işık Ahmet, Borusan Otomotiv Marka Elçisi Yonca Ebuziya, Borsa restoranlarının sahibi Rasim Özkanca'nın eşi Suna Özkanca, Genpa'nın sahibi Zeynel Abidin Erdem'in eşi Emine Erdem, Sevinç Atay, ünlü psikolog Şeyma Doğramacı, ÇABA Derneği'nin Onursal Başkanı Monik İpekel olmak üzere çok sayıda işadamı, işkadını, bürokrat ve siyasetçi katıldı.

Törende kısa bir konuşma yapan Ayşegül Dinçkök, sergi ile en büyük amacının, denizi olmayan şehirde gençlere ve çocuklara uzak olduğu büyülü sualtı dünyası ile onları tanıştırabilmek ve çevre bilincini geliştirmek olduğunu söyledi. Dinçkök, ilk ayağı Mardin olan ve başka şehirlere de taşınacak bu sergi ile Doğu'da yaşayan deniz görmemiş çocuklara ulaşarak en büyük hayalini gerçekleştirdiğini kaydetti.

Konuşmasında Mardin'e kadar gelip kendisine destek verenlere teşekkür eden Dinçkök, şöyle dedi:

"Ben denizin altında çok mutluyum balıklarımla birlikte. Biliyorum Mardinlilerde yıldızlara bakarak mutlu oluyorlarmış. Hayaller kuruyorlarmış. İnşallah benim balıklarım çocuklara hayal kurmalarına vesile olur. Ben daha çok seferler buraya geleceğim Diyarbakır'a gideceğim. Yolu açmamız lazım. Türkiyeli'yiz hepimiz. Bu millet bizim bu vatan bizim. Ben bu fotoğrafları çekince çok heyecanlandığımı görünce düşündüm ben deniz kıyısında büyümüş, gençliğinde yüzücü olmuş biri olarak bunlar karşısında bu kadar heyecan duyuyorsam, denizi hiç görmemiş çocuklar, vatandaşlar bunlar karşısında nasıl heyecanlanmasınlar diye. Ve İstanbul'da ilk sergiyi açtıktan sonra birinci hedefim Diyarbakır, Mardin, Erzincan, Gaziantep'e bu turneye başlamaktı. Gönül her zaman birlik beraberliğimizden yana. Bakınız sular altında hiçbir din, cins, ırk, dil farkı yok. Ben Mardinli'yim Türkiyeli'yim. Gönlüm istiyor ki bu değişik kültürlere kadar farklılıklara sahip Mardin'de olduğu gibi insanlar bütün Türkiye'de huzur içinde, birlik beraberlik içinde hoşgörü içinde yaşasınlar. Sizlere şuan için ne kadar heyecanlı oluğumu kelimelerle ifade edemem. İki gündür uyku uyuyamıyorum. Yastıktan dolayı dedim. Ama hayır. Yastıktan dolayı değil heyecandan dolayı uyuyamıyorum. Buranın bu büyülü atmosferi ilk geldiğim zaman gönlümü çalmıştı. O zaman daha tanımıyordum buraları. Tanıştığım herkes bir daha bir daha gelmemi istiyordu. Bu nedenle bir daha buraya geldiğim için bana bu imkanı verdiğiniz için teşekkür ediyorum."

SERGİ BİRLİK BERABERLİĞİMİZE KATKI SAĞLAYACAK

AK Parti Mardin Milletvekili Muammer Güler, Ayşegül Dinçkök'ü çalışmasından dolayı kutladı. Güler, şöyle konuştu:

"Sergi bir vesiledir. Bu sergi ile beraber İstanbul'dan çok güzel dostları da buraya getirdiniz. Onların hem bu sosyal faaliyetlere kattıkları destekten dolayı hem de birlik ve beraberliğimizi sağladıkları değerden dolayı çok teşekkür ediyorum. Bence serginin yapılmış olması bizzat sergiden daha önemli. Bu şekilde güzel bir katkı sağladınız. Sizlere teşekkür ediyorum. Bu sergi Mardin'deki güzellikleri tanıtmaya güzel bir vesile olur. Önümüzdeki günlerde Mardin'de ikinci defa Bienal düzenliyoruz. Kentsel dönüşüm projesi ve 60 yıldan beri ilk defa yapılan altyapı çalışması sayesinde Mardin'in eski siluetini ortaya çıkaracak. Ve Mardin'e turist akımı başlayacak. Kültür turizm pastasını büyütecek. Bu şekilde Mardin'deki güzellikleri Türkiye'de bilmeyenlere ve dünyaya tanıtma imkanımız olacak."

KADINLARA ÖRNEK ÇOK YÖNLÜ BİR SANATÇI

Mardin Valisi Turhan Ayvaz da Mardin'in artık bir sanat merkezi haline geldiğini belirtti. Sergi için kente gelen işadamları ve iş kadınlarına Mardinliler adına teşekkür eden Vali Ayvaz, şunları söyledi:

"Ayşegül Dinçkök elinde sırtında bu ağır makine ile deniz dibinde bunları çekerken aslında Türk kadınına iki mesaj veriyor. Yani bunu bir hobi olarak yapmıyor. Birincisi Türk kadının her şeyi başarabileceğini ikincisi ise kadının kendi ayakları üzerinde durabilmesi gerektiğini ima ediyor. Kendisi aynı zamanda kadınların eğitim alanında okuması gerektiğini de röportajlarında daima söylemiştir. Yine Ayşegül Dinçkök'ün kendine has bir yönü vardır. Her kadının bir kartviziti olması gerekir. Bu kendi düşüncesini kadınların neler yapması gerektiğini bir cümle ile özetlemektedir. Yani kadınlarımız her türlü zor işi yapabilir. Ve ayakları üzerinde durabilir. Bunu kendisi icrai yolu ile de göstermektedir. Dünyanın çeşitli yerlerinde denizlerin diplerine dalarak bu zor görevi çifte sanat yaparak hem de dalıcı hem de fotoğraf çekerek iki sanatı birlikte icra ederek Türk kadınına örnek olmaktadır. Kendisi çok mütevazi bir insan olduğu için kendisine kesinlikle sanatkar dememektedir. Fakat aynı zamanda bilmediğimiz özelliklerinden birisi de yazarlık tarafı vardır. Dolayısı ile çok yönlü bir sanat yönü olan bir insana biz artık gönlümüzden sanatkâr dememiz bizim için şart olmuştur. Kendileri bu şekilde kabul etsinler her ne kadar böyle davransalar da işin gerçeği böyledir. Bir cümle ile Mardin'imizi de tanıtalım. Bin yıllardır 30 medeniyete beşiklik etmiş bir şehir. Bu 30 medeniyet döneminde diller, dinler, ırklar, bu taşlara işlenerek bu farklılıklar bu tarihi farklılıklar taşlarda birleştirilmiştir. Onu gezerken üzerinden bin yıl 5 bin yıl 10 bin yıllık binalarda görmekteyiz. Bu farklılıklar dünyaya örnek olacak bir şekilde bir hoşgörü diyarı olmuştur. Burası dünya medeniyetlerinin beşiğidir. Örnek bir şehirdir. En büyük çabamız bu şehrimizi dünyaya tanıtabilmektir. Bunu gerçekleştirmek hedefimizi için 1,5 yıl içerisinde dünyaya örnek bir şehir, Mekke, Medine Kudüs gibi tarihi şehirlerden sonra 4. 5, bir şehir haline getirip dünyaya tanımaktır. Bu üzerimize aynı zamanda bir görev bir sorumluktur."

KOÇ: MARDİN METROPOLİS OLACAK

Konuşmalardan sonra sergiye destek veren ve emeği geçenlere birer plaket verildi. Sergiye olan desteğinden dolayı Muammer Güler'e plaketini veren Rahmi Koç'a mikrofonu veren Güler, "Sizleri buraya çağırmışken emri vaki yapıp mikrofonu kendisine uzatayım da Mardin'in reklamı olsun diye birkaç cümle alalım" dedi. Bunun üzerine Rahmi Koç, Mardin'de ve bir sergide olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Mardinlileri tebrik ediyorum. Bu altyapı da bitirilince inşallah buraya bir daha geleceğiz. Öğrendiğime göre esnaf biraz tedirgin olmuş fakat ümit ediyorum ki yapılan işler, tarihi dönüşüm projesi bittikten ve bu çirkin yapılar ortadan kalktıktan sonra eski Mardin alıştığımız gibi gözümüzün önüne gelecek. Ve dünya çapında eski bir metropolis olacak. Bugün hem medreseyi gördük hem de manastırı gördük. Güzel yemek yedik. Gezdik ettik. Çok memnunuz teşekkür ediyoruz" dedi.

ÇOCUKLAR ARASINDA YARIŞMA YAPILACAK

Mardin'de düzenlenecek olan sergi İstanbul'da olduğu gibi yine bir sosyal sorumluluk projesini hayata geçirecek ve sergiyi ziyaret eden çocuklar arasında bir desen yarışması düzenlenecek. Bu yarışmanın başarılı öğrencileri ise ödüllerini almak üzere İstanbul'a gelecek.