Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü mezunu Kadir Yaşar, Doğu Anadolu Bölgesine ağaçların daha çok batıdan getirildiğini ve buraya uyum sağlamadığını gördükten sonra araştırma ve inceleme başlattı. Ağaçların bir bölümünün kökünün kuruduğunu tespit eden Kadir Yaşar, bunların tekrar yetişmesi ve çimlenmeye ihtiyacı olduğunu, ancak denemesine rağmen çimlenmediğini gördü. Bir süre sonra ayıların bu ağaçların meyvelerinden yedikten sonra mide asitinde kabuklaştığını ve dışkılarının doğal olarak çimlendiğini belirleyen Kadir Yaşar şunları anlattı:

"Dağ bayır gezerek bölgedeki ağaç türlerini tespit etmeye başladım. Bunların tabiatta nasıl yetişip ürediğini inceledim. Tümünde çimlenme engeli olduğunu, bunu bazı nedenlere dayandığını okudum. Ayılar bu ağaçların meyvelerinden yedikten sonra mide asitinde kabuklaşıyor. Bunu belirledikten sonra ayıların dışkılarını dağlardan topluyorum. Bugüne kadar çınar yapraklı akça ağaç, alıç, karaağaç, yasemin ve değişik türlerde armut, elma, kiraz, kuşburnu, hanımeli, tavşan elması, bektaşi üzümleri gibi 35 tohum elde ettim. Bu tohumlardan fidan ürettim ve bunları çoğaltacağım. Tohumları sınıflandırıp daha sonra dikiyorum. Yaklaşık 3 yıldır ayı dışkısından tohum elde ediyorum."

ARDIÇ KUŞU DIŞKISINDAN ARDIÇ AĞACI TOHUMU 

Sadece ayılar değil birçok yabani hayvanın dışkılarını toplayıp çeşitli tohumlar elde ettiğini belirten Kadir Yaşar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mesela ardıç ağaçları için ardıç kuşu bulmak lazım. Bu kuş ağaçtan yediği zaman dışkısını alarak aynı bitkiden elde edebiliriz. Bitkilerin oluşmasında vahşi hayvanların rolü çok büyük. Her zaman ayılar 'insan öldürdü' haberleriyle gündeme geliyor. Ama yabani hayvanların yaşam alanı daralıyor ve yiyecekleri ellerinden alındığı için farklı yerlere gidiyorlar. Ayılara çeşitli ağaç meyvelerinden yedirip tohumlar elde edilmesi lazım. Bu yöntem hızlı ve ekonomik verimli oluyor. Bu hayvanları korumak, çocuklarımızın geleceğini sağlamak demek."



NÖ(KS/COŞ)