Faik KAPTAN/İSTANBUL, İstanbul’un doğu tarafındaki ilk giriş kapılarından birisi olan ve Osmanlı komutanı Abdurrahman Gazi tarafından fethedilen Aydos Kalesinin fetih gerçeğinin arkasında bir aşk hikayesi olduğu tarihçiler tarafından belgelendi.

Aydos Kalesi’nin fethedilmesi hikayesinin bir aşk romanı gibi olduğunu belirten Sultanbeyli Belediyesi yetkilileri, şunları söylediler:

“Anadolu’da iz bırakmış medeniyetlerin yerleşim alanlarından birisi olan ve Sultanbeyli sınırları içerisinde yer alan Aydos Kalesinin, İstanbul’un fethinden 125 yıl önce Kaleyi kuşatan Osmanlı komutanı Abdurrahman Gazi ile kalenin tekfurunun kızı arasında geçen bir aşk hikayesi neticesinde savaşılmadan fethedildiği gerçeği ortaya çıktı.

Hoca Sadettin Efendi tarafından kaleme alınmış olan ve Osmanlı İmparatorluğu kuruluş devrinin temel kaynaklarından biri olarak kabul edilen Tacü't Tevarih'te anlatılan bu efsaneye göre, bir gece rüyasında derin bir kuyuya düştüğünü gören kale tekfurunun kızı, kendisini kuyudan kurtaran delikanlıya aşık olur. Kale, Osmanlı ordusu tarafından kuşatıldığında ordunun başındaki genci gören tekfur kızı, rüyasında gördüğü gencin o olduğunu anlar. Kuşatmanın başındaki bu komutan Abdurrahman Gazi'dir. Tekfurun kızı aşık olduğu gence bir not gönderir, notunda bir geri çekilme planı yapmalarını ve gece gelmeleri halinde kendilerini içeri alacağını yazar. Bunun üzerine Osmanlı ordusu geri çekiliyormuş, izlenimi yaratarak uzaklaşır. Kaledekiler de Osmanlı askerlerinin kaçtığını düşünürler. Gece tekrar dönen Osmanlı ordusu komutanı Abdurrahman Gazi, tekfurun kızı tarafından içeri alınır, daha sonra kale kapıları açılarak Osmanlı askerleri kaleyi ele geçirir.

Tekfur kızı ile Osmanlı komutanı Abdurrahman Gazi arasında geçen bu aşk daha sonra mutlu bir şekilde sonlanıyor ve bir de çocukları oluyor.”

Osmanlı tarihinde çok önemli bir yeri olan bu kale, Sultanbeyli Belediyesi’nin iki yıl önce İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü öncülüğünde başlattığı restorasyon çalışmalarıyla, ağaçların üzerine kapanıp gizlediği yerden ortaya çıkartıldı. Sultanbeyli Belediyesi ayrıca yeniden gün yüzüne çıkarılan tarihi Aydos Kalesi’ni, başta İstanbul’da yaşayan vatandaşlar olmak üzere tüm Türkiye’ye duyurmak amacıyla kalenin tanıtım belgeselini hazırlayarak, düzenlediği galayla da gösterime sundu.




FK (FOTOĞRAF)