Valilik açıklamasında özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında doğada kendiliğinden yetişen mantarları yeme alışkanlığının ülkemizde oldukça yaygın olduğu belirtildi. Bu tür mantarları yedikten sonra zehirlenerek hastanede yatmak zorunda kalan ve ölen yüzlerce kişi bulunduğu kaydedilen açıklamada, zehirli ve zehirsiz mantarları birbirinden ayırt etmenin çok zor olduğu ifade edildi. Açıklamada, "Ancak uzmanlar tarafından mikroskobik incelemeler sonucu ayırt edilebilen mantarların bilinçsizce toplanıp yenilmesi halk sağlığı açısından önemli bir problemdir. Ülkemizde mantar zehirlenmeleri varlığını devam ettirmektedir. Zehirli veya yenilen mantarlar konusunda toplumsal bilincin oluşması ile mantar zehirlenmelerine bağlı ölümlerde önemli bir oranda azalma olacaktır. Ormanlık alanlar ve kırlarda kendiliğinden yetişen mantarların yenilebilenlerini zehirlilerinden ayırt edebilmek oldukça zordur. Zehirli mantarları kolayca tanımak için pratik ayrım noktaları bulunmamaktadır" denildi. Valilik uyarısında, doğada yetişen mantarlar yerine kültür mantarlarının tercih edilmesi istendi.

MANTAR- ET KARŞILAŞTIRMASI

Vatandaşların mantarların besleyici değerinin yüksek olduğuna inandığı ve etle kıyasladığı hatırlatılan açıklamada, bunların doğru olmadığı bilimsel verilerle çürütüldü. Açıklamada, "Beslenmemizde sıkça tükettiğimiz yiyeceklerden biri olan mantarın genellikle kırmızı etle aynı besleyici özellikte olduğu düşünülür. Oysa mantarın besin değeri etle aynı değildir. 100 gram ette 190 kalori varken, mantarda 28 kalori bulunuyor. Yine aynı miktarda etin protein değeri 19 iken mantarın değeri 2.7'dir" denildi.

DOĞRU BİLDİĞİMİZ YANLIŞLAR

Açıklamada, halk arasında mantar konusunda 'kulaktan dolma, yanlış, kalıplaşmış ve bilimsel değeri olmayan inanışlar' bulunduğu ve bunlara göre mantarları tanımaya çalışmanın çok ciddi sonuçlar doğuracağının altı çizildi. Açıklamada, "Mantar Konusunda Doğru Bildiğimiz Yanlış İnanışlar" şöyle sıralandı:

"Zehirli mantar gümüş kaşıkla kaynatılırsa kaşık kararır. Sirkeli, tuzlu suda kaynatmak mantarın zehrini ortadan kaldırır. Pişirilen mantarın zehri kaybolur. Mantar yoğurt ile yenirse zehirlemez. Kurutulmuş mantar zehirlemez. Çayırda yetişen mantar zehirlemez. Koparılınca mantarın rengi değişmezse zehirsizdir, iç kısım mavileşirse zehirlidir. Salyangozlar zehirli mantarı yemez. Ağaç üstündeki mantarlar zehirlemez."



LS(AÖ/SS)