Muğla Belediyesi Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi'nde, 28'inci Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'nda ödül alan ve sergilemeye değer görülen 89 karikatürün yer aldığı sergi açıldı. Serginin açılış kokteyline CHP'li Belediye Başkanı Osman Gürün, Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Osman Gündoğan, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Volkan Coşkun, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Başkanı Bülent Karakuş, öğretim üyeleri, öğrenciler, sanatseverler ve vatandaşlar katıldı.

Sanata ve sanatçıya büyük değer verdiklerini belirten Belediye Başkanı Osman Gürün, her yıl geleneksel olarak bu sergiyi açmak istediklerini söyledi. Başkan Gürün, 2012 yılı seçici kurul jüri üyelerini de Muğla'da ağırlamak istediğini ifade etti. Başkan Gürün "Karikatür, farklı insanları, farklı düşünceleri, farklı din ve dilleri bir araya getiriyor. İnsanların birbirine saygılı olmasını sağlıyor. Açık toplum anlayışını destekleyerek demokrasinin oluşmasında güçlü bir araç oluyor. Karikatür toplumların gelişmesi ve demokratikleşmesi açısından çok önemli. Bunların yanında karikatür ifada özgürlüğünün etkili bir şekilde paylaşılmasını ortaya koyuyor. Onlarca ülkeden binlerce sanatçının bu yarışmaya katılması ülkemiz ve karikatür sanatı için çok önemli. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması, bütün dünyada 'Karikatür Oscar'ları olarak biliniyor. Aydın Doğan Vakfı'nın bu çalışmasını kutluyorum, 2012 yılı seçici kurul jürisini Muğla'da ağırlamak ve bu sanata biz de destek olmak istiyoruz" dedi.

Karikatürün önemine değinen Muğla Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Mansur Harmandar da karikatürün bir çizginin bazen binlerce kelimeyi ifade ettiğini söyledi. Rektör Prof. Dr. Harmandar, "Karikatür diğer sanat dallarından tamamen farklı. Günümüzde ifadenin tarzı son derece önemli. Düşüncelerini en kısa ve en özlü olarak sadece karikatürle anlatabilirsiniz. Söyleyip de izah edemediğiniz, düşünüp de yazamadığınız birçok olayı karikatürle anlatabilirsiniz. Bu yarışmayı düzenleyen Aydın Doğan Vakfını ve serginin kentimize gelmesini sağlayan Muğla Belediyesini kutluyorum" dedi.

Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması sergisinin Muğla'ya sanatsal ve kültürel olarak birçok değer kattığını ifade eden MUTSO Başkanı Bülent Karakuş, "Aydın Doğan Vakfı sosyal sorumluluk bilincinin yanında sanata ve kültüre verdiği değerle çok önemli bir görevi yerine getiriyor. Karikatür sanatı farklı düşünce ve inançları bir araya getiriyor. Bu sergi mutlaka gezilip görülmeli" dedi.

Konuşmaların ardından Belediye Başkanı Osman Gürün, Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı, Genel Müdür Yardımcısı Gündüz Alpman, Teknik İşler sorumlusu İlhan Artar ve Doğan Haber Ajansı Muğla Temsilcisi Ahmet Bayrak'a birer teşekkür plaketi verdi. Fetvacı ve Alpman hava koşulları nedeniyle sergiye katılamayınca, plaketleri adreslerine gönderildi. Bütün dünyada `Karikatür Oscarları' olarak adlandırılan Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışmasına 28 yıldır farklı kültürel ve siyasal kimliğe sahip 136 ülkeden 7 bin 668 sanatçının 65 bin civarında eser ile katıldığı belirtildi. Serginin ücretsiz olarak 20 Şubat tarihine kadar gezilebileceği açıklandı.

AB(KÖ/SSA) (FOTOĞRAF)


--------------- KUTU ---------------


DERECEYE GİRENLER

28'inci Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'nın Seçiciler Kurulu'nun geçen 30 Mayıs 2011'de yaptığı değerlendirmede;

Birinciliğe İngiliz sanatçı Ross Thomson'ı, ikinciliğe İsrail'den Ilya Katz'ı, üçüncülüğe ise Almanya'dan Werner Rollow'u değer görmüştü. Seçici Kurul ayrıca, Nadia Aghabeigi (İran), Sava Babic (Sırbistan), Razvan Tenie Bradean (Romanya), Jerzy Gluszek (Polonya), Jozef Gruspier (Slovakya), Moacir Knorr Gutterres (Brezilya), Viktor Kudin (Ukrayna), Pol Leurs (Lüksemburg), Angel Ramiro Zapata Mora (Kolombiya), Nikola Listes (Hırvatistan), Oton Anton Reisinger (Hırvatistan) ve Reiner Schwalme'yi (Almanya) başarı ödülüne değer görmüştü.