Aydın Doğan Vakfı tarafından düzenlenen ve ocak ayından bu yana 80 ülkeden 944 sanatçının gönderdiği 2 bin 945 eser ile düzenlenen serbest konulu 29'uncu Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'nda finale kalan 43 ülkeden 147 sanatçının 175 eseri, Seçici Kurul tarafından değerlendirildi.

Muğla'nın Bodrum İlçesi’ndeki Işıl Clup Milta'da ABD’li sanatçı Stan Mack'in başkanlığını yaptığı Ercan Akyol, Antonio Antunes (Portekiz), Latif Demirci, Selçuk Demirel, Viktor Kudin (Ukrayna), Piyale Madra, Firoozeh Mozaffari (İran), Tan Oral, Ralph Steadman (İngiltere) ve Zhu Zizun’nden (Çin) oluşan Secici Kurul, sonucu 7 saat süren çalışmayla belirledi.

Seçici Kurul’un değerlendirmesi sonucunda ABD’nin New Jersey kentinde yaşayan, tasarım ve fotoğraf sanatı ile de yakından ilgilendiğini belirten Türk sanatçı Doğan Arslan ile İranlı sanatçı Javad Alizadeh birinci oldu. İkinciliğe Sırbistan'dan Vladimir Stankovski, üçüncülüğe ise Polonya'dan Pawel Kuczynski’nin karikatürleri seçildi.

BAŞARI ÖDÜLÜ VERİLDİ

Seçici Kurul ayrıca Jose Antonio Costa (Brezilya), Ludo Goderis (Belçika), Musa Gümüş (Türkiye), Muhittin Köroğlu (Türkiye), Aliyeh Mazaheri (İran), Rodrigo Mıneu (Brezilya), Negin Naghiyeh (İran), Sergey Riabokon (Ukrayna), Raimundo Waldez (Brezilya), Cai Weidong (Çin) ve Bert M.L Witte’yi (Hollanda) başarı ödülüne değer gördü.

SANATÇI OLARAK TEŞEKKÜR ETTİ

Birinciliği kazanan 41 yaşındaki Doğan Arslan, DHA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyanın en önemli karikatür yarışması olarak düşündüğü bu yarışmada birincilik elde etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Yarışmanın uzun yıllar sürmesini dileyen ve özellikle sponsor olan firmalara bir sanatçı olarak teşekkür eden Arslan, “Çünkü eleştiri sanatının en merkezi yerinde olan karikatür, bu tür etkili ve kaliteli uluslararası yarışma ve sergi organizasyonlarıyla kendisine dünyada önemli bir yer bulmuştur. Bu tür uluslararası karikatür organizasyonlarının, dünyanın ve insanlığın sorunlarına eleştirisel bir zemin oluşturmasına, daha güzel insan ve bir dünya oluşmasına katkı sağlayacağını düşünüyorum. Özellikle evrensel boyutta renkli eleştiri, kaliteli mizah ve fikir çalışmaları çıkaran bu yarışmanın uluslararası karikatür sanatçılarının kendilerini evinde hissetmelerini sağlıyor” dedi.

SERGİ AÇILIYOR

Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı da, yarışmada ödül alan karikatürlerin yarından itibaren Milta Marina A.Ş. bünyesindeki Osmanlı Tersanesi Sanat Galerisi'nde sergilenmeye başlayacağını söyledi. Serginin 14 Haziran’a kadar açık kalacağını belirten Fetvacı, “Yaklaşık otuz yıldır büyük bir özveri ile sürdürdüğümüz yarışmaya bu yıl rekor sayıda sanatçı ve eser katıldı. Yarışmaya katılan sanatçı ve eser sayısı her geçen yıl artarken, dünyaca ünlü karikatür ustaları da bu eserleri çok zorlanarak değerlendirdi. Yarışmaya eserlerini gönderen tüm sanatçılarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

29'uncu Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'nda ödül kazanan sanatçılara ödülleri 9 Ekim 2012'de İstanbul'da yapılacak törenle verilecek. Yarışmada birinciye 8 bin dolar, ikinciye 5 bin dolar, ücüncüye 3 bin 500 dolar ve başarı ödülü olarak da 500’er dolar verilecek.



YA(İÖ/AAA)