EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, dünyada benzeri olmayan doğaya sahip Beşparmak Dağları’ndaki prehistorik kaya resimlerinin bulunduğu çekirdek bölgenin, maden ocakları nedeniyle tahrip edildiğini söyledi. Sürücü, bunu engellemek için tarih öncesi kaya resimleri üzerinde araştırmalar yürüten EKODOSD Onursal üyesi Dr. Anneliese Peschlow işbirliğiyle, Beşparmak Dağları’nın UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Miras Aday listesine alınması için talepte bulunduklarını hatırlattı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nden konuyla ilgili yanıt geldiğini belirten Sürücü, "Bakanlık tarafından konunun mevzuat kapsamında Aydın ve Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlükleri ve ilgili Müze Müdürlüklerince koordineli olarak incelenerek gerekli işlemlerin yapılacağı belirtildi. 8 bin yıllık insanlık izlerini günümüze kadar taşıyan Kutsal Dağın doğasının, tarihinin, kültürünün korunması için her kurumun ve herkesin katkı yapmasını ve duyarlılık göstermesini diliyoruz” dedi.

MADEN OCAKLARI YAYGINLAŞMAMALI

Bölgeyle ilgili Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun büyük bir duyarlılık örneği gösterdiğini dile getiren Sürücü şöyle devam etti:

“Kurul Söke’ye bağlı Karakaya Köyü bölgesinde bulunan kaya resmi ve kutsal alanları 5 çevresel bölgeye ayırarak 1'inci derece SİT ilan etti. 9 adet kaya resmi ve kutsal alandan oluşan korunması gerekli kültür varlığını, Koruma Kanunu kapsamında tescil etti. Yine Karakaya Köyü bölgesinde, Göktepe Kutsal Alanı ve Kaya Resmi, Karadere Kutsal Alanı ve Prehistorik kaya resimleri, Kavalan, Kovanalan ve Bozalan prehistorik kaya resimleri, tescil edilerek, 1'inci Derece Arkeolojik SİT ilan edilerek koruma altına alındı. Dağdaki diğer resimlerin ve bulunacak yeni resimlerin tescillenmesi için gerekli çalışmalar sürdürülecek. Benzersiz doğal ve kültürel değerlere sahip Beşparmak Dağları’nda büyük yaralar açan ve geri dönülmez bir biçimde tahrip eden maden ocaklarının yaygınlaşmaması için, dağdaki tüm kültürel değerlerin tescillenmesi ve arkeolojik SİT kapsamına alınmasının çok önemli olduğunu düşünüyoruz.”

 

LS(İÖ/AAA)