Turizm Merkezi, Belediye Mücavir Alanı, Milli Park, SİT alanı ile Kültür ve Turizm Koruma Gelişim Bölgesi ilan edilen, ancak tüm bu koruma gerektiren kararlara karşın yine de betonarme binaların yükselişinin engellenemediği Ayder Yaylası’nda 4 yıldır tuvalet sorunu yaşanıyor. Yılda yerli- yabancı 500 bini aşkın turistin ziyaret ettiği yaylada eksikliği hissedilen umumi tuvalet için Çamlıhemşin Belediyesi 4 yıl önce harekete geçti.

TUVALET YAPIMI KURUL ENGELİNE TAKILDI

Bakanlık tarafından hazırlanan proje ve çıkarılan 20 bin lira ödenekle yaylaya tuvalet yapımı için başlatılan çalışma Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu engeline takıldı. Ayder Yaylası için Çamlıhemşin Belediyesi tarafından başlatılan ve tamamlanan Revize İmar Planı, eksik ve yetersiz olduğu gerekçesiyle kurul tarafından iade edildi. İmar planı üzerinde yeniden düzenleme yapılmasını isteyen kurul, yaylada projelerin yapımına izin vermedi.

PROJE DEĞİŞTİRİLDİ, ONAY ÇIKTI

Aradan geçen 4 yılın ardından ilçe kaymakamlığı, değişiklikler yapılan projeyi, 'Acil ihtiyaç' başlığı ile yeniden incelenmek üzere Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na gönderdi. İncelemeyi tamamlayan kurul, kadın- erkek ve engelli kısmı olmak üzere 8 gözden oluşan ve taş işlemeli ahşap bölümleri de bulunan tuvaletin inşaatına izin verdi. İznin ardından yaylada tuvalet inşaatı başladı. İnşaat alanına da 'Bu WC inşaatı Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Fonu temsilciğinden sağlanan kaynaktan Çamlıhemşin Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği Başkanlığı tarafından yaptırılmaktadır' yazılı tabela asıldı.

İnşaatın 2 ay içerisinde bitirilmesinin beklendiğini kaydeden Çamlıhemşin Belediye Başkanı Bağımsız İdris Lütfü Melek, "Daha önce hazırlanan proje kabul görmedi. Yapılan bazı değişikliklerle onay alan inşaat başladı" dedi.

SÖZDE KORUMA ALTINDA

Rize'nin Çamlıhemşin İlçesi'nde yer alan ünlü Ayder Yaylası, 1987 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile Turizm Merkezi ilan edildi. Aynı zamanda belediye mücavir alanı olan ve doğal güzelliği ile öne çıkan yaylada bu tarihten sonra gelişigüzel yapılaşma başladı. Bunun üzerine yayla, 1994 yılında Milli Park, 1998 yılında ise SİT alanı ilan edilerek koruma altına alındı. Ancak tüm bu koruma girişimlerine rağmen yapılaşmanın devam ettiği Ayder ve çevresinde 5 yıl önce 311 kişi, 'Kaçak yapılaşma ile SİT ve Milli Park yasalarına muhalefet' suçlamasıyla yargılandı. Yayla, 2006 yılında da Bakanlar Kurulu kararı ile 'Kültür ve Turizm Koruma Gelişim Bölgesi' ilan edildi. Tüm bu koruma girişimlerine rağmen yükselen betonarme binalar ile daha önce yapılan binaların çevreye uyumunun sağlanmaması yaylanın doğal güzelliğini bozdu. Betonarme binaların dış yüzeylerinin kaplanması için yaylada başlayan çalışmalar ise sürüyor.