32 yaşındaki Mehmet Çetin, yakınları tarafından ziyaret edilemediği için bakımsız kalan mezarları temizleyip çiçek dikerek, müşterilerine mezar bakım ve onarım hizmeti veriyor. Dedesinin mezarını ziyaret ettiğinde dua ederken mezarın bakımsız olduğunu farketmesi üzerine mezar bakım hizmeti veren şirket kurmaya karar verdiğini belirten Çetin, 4 yıl önce ekonomik kriz nedeniyle işten çıkarılmasıyla kendi şirketini kurduğunu anlattı.

300 KABRİN BAKIMINI YAPIYOR

Antalya'daki 5 mezarlıkta yakınlarının kabrini sık sık ziyaret edemeyenlere ait 300 mezarın bakımını yaptığını belirten Çetin kabirdeki gereksiz otların temizlenmesi, mevsime göre çiçek dikilmesi gibi işlemler yaptıklarını söyledi.

Şirketi adına açtığı internet sitesi aracılığıyla müşterileriyle irtibat kurduğunu belirten Çetin, genellikle müşterilerinin ölen yakınlarının mezarını doğum günü, evlilik ve vefat yıldönümü, sevgililer günü, anneler günü, bayram, kandil gecesi gibi özel günlerde bakım yaptırmak istediğini anlattı. Müşterilerinin talebine göre ölen kişinin tuttuğu takım, sevdiği renkten oluşan çiçek dikildiğini, beğendiği bir eşya ya da oyuncağın mezar taşına yapıştırıldığını kaydetti.

KREDİ KARTLI ÖDEME

Mezara özel bakımın aylık 75 lira, en ucuz bakım ücretinin de 30 lira olduğunu dile getiren Çetin, kredi kartına taksit yaparak müşterilerine ödeme kolaylığı sağladığını da aktardı. Çetin, şöyle konuştu:

"Müşterilerimin isteğine göre mezara ayda bir veya 4 kez bakım yapıyorum. Mezar taşının, kuru otların temizlenmesi, toprağın yenilenmesi, bitkilerin güçlendirilmesi işlemlerini yapıyorum. Mezar bakımında peyzaj mimarı ile çalışıyoruz. Çiçeklendirme işleminde müşterinin isteğine göre farklı renkte çiçek kullanıyoruz. Bakım işlemlerinin ardından mezarın fotoğrafını çekerek, bakım öncesi halini ve sonrasını mail ya da cep telefonundan mesaj yoluyla müşterilerimize gönderiyoruz. 4 yıl önce kurduğum şirkette şu an 5 çalışanım var."

ISO 9001 KALİTE BELGELİ

Çetin, şirketinin geçen yıl Kasım ayında ISO 9001 Kalite Belgesi aldığını söyledi. Türkiye'de ISO 9001 kalite belgeli tek mezar bakım hizmeti veren firmanın kendilerinin  olduğunu belirten Çetin, hizmet kalitesini ve müşteri memnuniyetini bu belge ile taçlandırdığını dile getirdi.



TY(HA/COŞ)