Adana 2'nci Sulh Ceza Mahkemesi'nde açılan davada, Aytaç Durak ile belediye bürokratları, belediye encümeni ve meclis üyelerinin yer aldığı sanıklar 3 ayrı konuda suçlandı.

Bunlardan birincisi, Adana Büyükşehir Belediyesi'ne ait merkez Çukurova İlçesi'ne bağlı Topalak Mahallesi'ndeki Seyhan Baraj Gölü kıyısındaki rekreasyon alanlarında inşaatı tamamlanan 15 adet işyerinin kiraya verilmesi konusu oldu. İddiaya göre, buradaki 15 işyeri, belediye meclisinde onaylanmadan, encümen onayıyla belediye şirketi Yeni Adana İmar İnşaat A.Ş.'ye 'gerektiğinde üçüncü şahıslarla ortaklık, kira anlaşmaları yapabilme hakkı verilmesi imkanı da' eklenerek devredildi. Şirket de, 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerine uymadan üçüncü kişilere kiraya verdi. Böylece kişilere menfaat sağlandığı gibi belediye de zarara uğratıldı.

BELEDİYE ŞİRKETİ ÖZEL ŞİRKETE KİRALADI

İkinci usulsüzlük iddiası ise reklam panolarının kiraya verilmesiyle ilgili iddianameye yansıdı. İddiaya göre, kentteki 308'i otobüs durağı, 12'si raket ve benzeri toplam 351 reklam panosu, 27 bin 500 liraya yine belediyenin şirketi Koza Kültür Sanat A.Ş.'ye kiralandı. Bu şirket de 87 bin lira bedelle aynı yerleri özel teşebbüs Karma Açık Hava Reklamcılık A.Ş.'ye kiraladı. Bu kiralama işinde de, 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerine uyulmayarak belediye zarara uğratılıp, üçüncü kişilere menfaat temin edildi.

DANIŞMANLARA YÖNETMELİĞE AYKIRI ÖDEME

Durak hakkındaki 3'üncü suçlama ise, 2 danışmanına belediye şirketlerinden yönetmeliğe aykırı olarak ödeme yapıldığı iddiasını içerdi. İddiaya göre, hal müdürlüğünde bekçi başı kadrosunda görevli Gökçen Aydın'a, Aytaç Durak tarafından vekaleten özel büro müdür yardımcılığı, özel büro müdürlüğü, genel sekreter yardımcılığı, danışmanlık görevleri verilerek 2001-2008 yılları arasında aynı anda hem Koza A.Ş.'den hem de Yeni Adana İmar İnşaat A.Ş.'den toplam 179 bin 920 lira ödeme yapıldı. Basın ve halkla ilişkiler danışmanlığında görev verilen Ali Ulukanlıgil'e de 2002-2010 yıllarında arasında yine bu 2 şirketten aynı anda toplam 313 bin 819 lira ödeme yapıldı. Böylece yönetmeliğe aykırı olarak bu 2 kişiye maddi çıkar temin edildiği iddia edildi.

Aytaç Durak'la birlikte 'görevi kötüye kullanma' suçlamasıyla 1 ile 3 yıl arasında hapisleri istenen diğer sanıklar şunlar:

Eski Genel Sekreter Hasan Gülşen, genel sekreter yardımcıları Kenan Gündoğdu ve Oktay Karakuş, dönemin yazı işleri ve kararlar daire başkanı Kaşif Barut, dönemin hesap işleri daire başkanı Selçuk Özkök, belediye meclis üyesi Mustafa Tuncel, eski meclis üyeleri Mehmet Fuat Karataş, Nevzat Ardıç, Hasan Erdeve, Okan Güçlü, eski genel sekreter yardımcısı Çetin Kemal Tıraş ve hesap işleri personeli Yavuz Can.

Aytaç Durak görevden alındıktan sonra aleyhinde açılan dava sayısı, bu davayla 10'a ulaştı. Durak, aleyhindeki 3 davanın 2'sinden beraat etti, seçim yasaklarına muhalefetten 5 ay hapis cezası alıp, bu ceza ertelendi.


MKA(OA/COŞ)(FOTOĞRAF)