Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onuruna verdiği yemeğin ardından Efes Antik Kenti'ni gezmek üzere Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile birlikte Selçuk İlçesi'ne geldi. Konuk Cumhurbaşkanı Heinz Fischer ve eşi Margit Fischer, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Ayşe Sezgin, Avusturya Bilim ve Araştırma Bakanı Karlheinz Töchterle'nin yer aldığı heyete, Avusturya Arkeoloji Enstitüsü Efes Kazı Ekibi Başkanı Doç Dr. Sabine Ladstatter eşlik etti.

Antik kentin üst giriş kapısından başlayan gezi sırasında Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a güneşten koruması için fötr şapka hediye edildi. Bu sırada başında kasket bulunan Avusturya Cumhurbaşkanı Fischer, şapkayı Bakan Günay'ın fötr şapkası ile değiştirdi. Heyettekilerin gülüşmelerinin ardından konuk Cumhurbaşkanı Fischer, Günay'ın şapkasını iade etmek istedi. Bakan Günay bunu kabul etmedi ve ikinci bir fötr şapka getirildi. Ceketlerini de çıkartan ikili, Efes gezisine fötr şapka ve beyaz gömlekle devam etti.

Avusturya Arkeoloji Enstitüsü Efes Kazı Ekibi Başkanı Doç. Dr. Sabine Ladstatter, konuk heyete Efes Antik Kenti hakkında bilgi verdi. Heyet Celcius Kütüphanesi önünde hatıra fotoğrafı çektirdi. Hatıra fotoğrafı sırasında heyete sıcağı önlemek için buzda soğutulmuş havlu ikram edildi. Konuk Cumhurbaşkanı Fischer havluyla heyette bulunan kadınlardan birinin terini sildi.

Tadilat çalışmaları devam eden Efes Antik Tiyatroyu ve Meryem Kilisesi'ni de gezen heyet antik kentin ardından Şirince'ye geldi.