Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer bu sabah yanında eşi Margit Fischer, beraberindekiler ve eşlik eden konsolosluk görevlileri ile birlikte saat 08.30'da Didim'deki Apollon Tapınağı'na geldi. Fischer çiftini ve konukları Aydın Valisi Kerem Al, Didim Kaymakamı Ersin Emiroğlu, Didim Belediye Başkanı CHP'li Mümin Kamacı, Kültür İl Müdürü Nuri Aktakka, Didim ve Milet'teki kazıları yöneten Alman Arkeoloji Enstitüsü Başkanı Dr. Martin Bachmann ve yönetim kurulu üyesi Dr. Jan Breder karşıladı.

Eşi ile birlite spor kıyafet giyen Fischer 3 bin yıllık Apollon Tapınağı'nı gezerken bir ara geride kalan eşi Margit Fischer'e dönüp yanına çağırdı. Dr. Martin Bachmann, tapınak gezisi boyunca Fischer ve beraberindekilere kurtarma kazıları ve restorasyon çalışmaları ile ilgili bilgiler verdi. Fischer, kendisini izleyenlerin şaşkın bakışları arasında tapınağın en tepesindeki sütunların üzerine kadar tırmandı. Ziyaretin sonunda Vali Kerem Al, Fischer'e tapınağın maketini hediye etti. Fischer "Tapınağı gün ışığına çıkartan ve dünya ile paylaşılmasında emeği geçen herkese, tarih severler teşekkür borçlu olduğunu unutmamalı. Bu miras hepimizin. Herkes böyle mekanları korumak ve gelecek nesillere aktarmak için gayret göstermeli" dedi.

Apollon Tapınağı ziyaretinin ardından Milet Müzesi'ne geçen Cumhurbaşkanı Fischer, burada ikram edilen çayı içti. Müzeyi gezen Fischer, Nehir Tanrısı Meandros Heykeli ve belinden üst tarafı olmayan dev Kuros heykeline büyük ilgi gösterdi. Fischer, Milet Müzesi'nden çıkarken kapının yanında gördüğü yavru kaplumbağayı eline alarak, eşi Margit Fischer'den fotoğraf çekmesini istedi.

Konuk Cumhurbaşkanı Fischer ve beraberindekiler daha sonra Milet Antik Tiyatrosu'nu ziyaret etti. Yaklaşık 40 derece sıcak altında antik tiyatroyu başına şapka takarak gezen Fischer, buradada kendisine ikram edilen ayranı eşiyle paylaştı.

Milet Antik Tiyatrosu ziyaretinin ardından Efes Atik Tiyatro'ya gitmek üzere yola çıkan konuk Cumhurbaşkanı ve beraberindekileri Vali Kerem Al uğurladı. Vali Al basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Sayın Cumhurbaşkanı ilk kez geldiği ilçemizdeki tarihi mekanlara hayran kaldı. Konuğumuzun tarihi ve ören yerlerini beğenmesi bölgemiz turizmi ve ülkemiz açısından da gerçekten çok önemli. Tarihi mekanlarımızı korumaya, gün ışığına çıkarmaya ve dünya ile paylaşmaya devam edeceğiz" dedi.



YA,BY(AÖ/SS)