Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından 7 Haziran'da, aralarında Van Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın da bulunduğu 10 BDP'li, çıkarıldıkları mahkemece 'örgüt üyeliği' suçlamasıyla tutuklandı. Aradan geçen bir haftanın ardından avukatlar, Van Belediye Başkanı Kaya, Edremit Belediye Başkanı Abdulkerim Sayan ile BDP Van eski İl Başkanı Cüneyt Caniş'in serbest bırakılması için itiraz dilekçelerini hazırlayıp mahkemeye sundu. Avukatlar daha sonra Adliye önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Bitlis Baro Başkanı Enis Gül, Mardin Baro Başkanı Azat Yıldırım, Van Barosu'ndan Murat Timur, Kerem Akdoğan, Ayhan Çabuk, Erhan Aksoy, Van Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın eşi ile BDP eski İl Başkanı Cüneyt Caniş'in eşleri katıldı.

"GÖRÜNTÜLER MONTAJ"

Kaya'nın avukatı Timur, müvekkilinin 2 yıldır dinlendiğini ve herhangi bir suça rastlanmadığını ve 2 yıllık bir dinlenmenin de vahim bir olay olduğunu söyledi. Bazı basın yayın organlarında çıkan görüntülerin gerçeği yansıtmadığını söyleyen avukat Timur, "Görsel ve yazılı basına servis edilen bir görüntüdeki, yangına müdahale edecek itfaiye aracının Kaya tarafından engellendiği iddiası gerçeği yansıtmıyor. Bu olayın akıl ve vicdan sınırları içerisinde izahı mükün değildir. Müvekkilimiz Kaya'nın farklı iki güne ait görüntüleri biraraya getirilip montaj yapılmış. Soruşturma savcısının talimatıyla kollukça bize verilen görüntülerde iddia edildiği şekilde Kaya'nın engellediği bir itfaiye aracı görüntüsü bulunmamaktadır. Belediye Başkanlığı görevi yapan birine böyle ağır bur suçlama kişilik haklarının ihlalidir" dedi.

Bitlis Baro Başkanı Enis Gül ise kendilerinin bile gizlilik kararı ile uluşamadığı bilgilerin basına el altından servis yapıldığını belirterek, "Çok ilginçtir ki her özel yetkili mahkemeden sonra malesef birileri, biz avukatların dahil ulaşamadığı delillere basına birileri el altından sızdırıp, basın yayın organları tarafından yayınlanmaktadır. Bu aslında ceza kanundaki 288 maddeyi ihlal etmektir. Neden birileri basına el altından servis yapıyor. Bunu kim yapıyorsa faillerinin yakalanmasını istiyoruz" diye konuştu.

TUTUKLAMALAR SORGULANIR HALE GELDİ

Mardin Baro Başkanı Azat Yıldırım da sadece belediye başkanlarının değil milletvekillerininde tutuklu olduğunu belirterek tutuklamaların artık toplumda ciddi bir şekilde sorgulanır hale geldiğini söyledi. Yıldırım, şnları söyledi:

"Biz artık yargının bütün faaliyetlerini sorgular ve şüphe eder hale geldik. Çok basit ve klasik yöntemlerle insanlar tutuklanmaktadır. Bir telefon görüşmesi bir gizli tanık ve bir fotorğaf karesiyle teknik takip sonucu insanlar tutuklanabiliyor. Türkiye bu konuda bir rekor kırıyor. En fazla tutuklu avukat, Türkiye'de malesef. Özgürlüklerin bu kadar basit ele alınmasını biz bölge baroları olarak kabul etmiyoruz."



GÖ(FE/SS)