Geçen yıl İzmir'de toplanan Türkiye Barolar Birliği ve 57 ilin baro başkanı, ortak bir deklarasyon yayınladı. Deklarasyonda, "Demokratik düzenlerin normal zamanlarının normal mahkemeleri olmayan, özel soruşturma ve yargılama usulleriyle savunma hakkının kısıtlanması niteliğindeki gizlilik kararlarıyla mahkemeden daha çok devletin ideolojik aygıtı gibi çalışan bu mahkemelerin ve yine bu mahkemeler için öngörülen özel usul hükümlerinin bir an önce kaldırılması gerekir. Bunun yanı sıra, tüm yargılamalarda da sorun olarak karşımıza çıkan, adil yargılanma hakkına müdahale niteliğindeki karar ve uygulamalara derhal son verilmelidir" denildi. Aynı deklarasyonun son bölümünde, Türkiye Barolar Birliği ve imzası bulunan barolar olarak; bu sürecin takipçisi olunacağı, savunmadan kaynaklanan meşru ve demokratik gücün gerektiğinde kullanılacağı vurgulandı.

CÜBBELİ MİTİNG

Aradan geçen 1 yıllık süre içerisinde Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 250'nci maddesi ile görevli savcılık ve mahkeme uygulamalarının son bulmak bir yana giderek yoğunlaştığını, her türlü muhalefete baskı, sindirme, gözaltı ve tutuklama uygulamaları ile adeta tahakküm altına alındığını öne süren avukatlar harekete geçti. İzmir Barosu Yönetimi, yaptığı açıklamada, "Askeri darbe, sıkıyönetim ve olağanüstü hal dönemlerini aratmayan ve hatta bazı yanlarıyla bu dönemlerde dahi rastlanmayan uygulamalar, yazılı eleştiri ile tepki açıklaması ile karşılanır olmaktan çıkmıştır. Bu nedenle baro başkanlarımız ile çeşitli platformlarda yaptığımız görüşme ve toplantılarda görüş birliğine vardığımız üzere ve 17 Nisan 2011 İzmir Deklarasyonu'nda belirttiğimiz gibi, bu sürecin ve irademizin takipçisi olduğumuzun gösterilmesi amacıyla İzmir Barosu Başkanlığı olarak; CMK 250 ve 251'inci maddelerin kaldırılması, özel soruşturma ve yargılama usullerine son verilmesi istemiyle Barolar ve hukuk örgütlerinin cübbeleri ile katılacağı yürüyüş ve miting yapılmasına karar verilmiştir" dedi.

5 Mayıs 2012 tarihinde saat 11.30'da Cumhuriyet Meydanı'nda toplanılarak, Gündoğdu Meydanı'na yapılacak cübbeli yürüyüş ve mitinge 60'a yakın baroda görev yapan 10 bine yakın avukatın katılmasının beklendiği belirtildi.