Çalışmalarını İzmir Adliyesi Baro Birimi'nde sürdüren Avukat Hakları Merkezi'ne 1 Kasım 2010- 31 Ocak 2012 tarihleri arasındaki 15 aylık sürede 108 şikayet başvurusu yapıldı. Şikayetlerin çözümü için 143 işlem gerçekleştirildi. Şikayette bulunan avukatların yüzde 22.2'si 'hakim- savcı uygulamaları'ndan, yüzde 19.4'ü ise 'fiili- sözlü saldırılar'dan yakındı.

Avukat Hakları Merkezi sorumlusu ve İzmir Barosu Yönetim Kurulu üyesi Mahmut Dikmen, yönetim olarak göreve geldikleri 1 Kasım 2010'dan itibaren avukatların sorunlarının çözümü için çeşitli çalışmalar yaptıklarını söyledi. Merkezin ise hukukun üstünlüğü ve savunma bağımsızlığı gözönünde tutularak, ulusal ve uluslararası hukuk çerçevesinde avukat haklarının tanınması, uygulanması, geliştirilmesi ve savunulması amacıyla kurulduğunu anlattı.

Avukatların nerelerde sorun yaşadığı sorusuna cevap bulmaya çalıştıklarını belirten Dikmen, "En olmayacak şeyler konusunda ciddi problemler yaşandığını gözlemliyoruz. Mesela 'hakim ve savcı uygulamaları' gibi. Şikayet başvurularına baktığımızda avukatların, hakim ve savcıların uygulamalarından duyduğu rahatsızlığın ne yazık ki usul tartışmalarına da neden olduğunu görüyoruz. Bu uygulamalar hakim veya savcıların duruşmalarda avukatlara yönelik tavırları olabiliyor. Mesela avukatın, ifadelerin zabıta geçirilişi sırasındaki uyarıları hakim tarafından dikkate alınmıyor, önemsenmiyor. Hakimin sanığa veya avukatlara karşı saygısız davranışları da bunun içinde. Merkeze yapılan şikayetleri çözüme kavuşturmak için bünyemizde faaliyet gösteren Avukat Dayanışma Grubu'ndan 51 avukat görevlendirdik. Bu avukatlar şikayetler hakkında tutanak tutarak, sorunları Adli Yargı Komisyonu Başkanlığı'na ileterek, HSYK'ya şikayet ve Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunarak çözüm bulmaya çalıştılar" diye konuştu.




--- KUTU ---


Avukatların şikayetçi olduğu konular sırasıyla şöyle:


- Hakim-savcı uygulamalarından yakınma: 24

- Avukata fiili-sözlü saldırı: 21

- Dosya inceleme talebinin reddi: 9

- Kamu/özel kurumda yaşanan sorunlardan yakınma: 8

- Hakim eksikliğinin giderilmesi talebi: 7

- İcra dairelerinde yaşanan sorunlardan yakınma: 7

- Kollukta yaşanan sorunlardan yakınma: 7

- Duruşma saatlerine riayet edilmemesi: 5

- Avukatlık Kanunu'na aykırı davranışlardan yakınma: 5

- Avukat büro-konut araması: 4

- Tevzi bürosunda yaşanan sorun: 3

- UYAP sorunu: 2

- Adliye girişinde arama yapılmasından yakınma: 2

- Avukatlık kimliğinin kabul edilmemesi: 2

- Dosyadan suret alma talebinin reddi: 1

- Adliye ortak alanları ve tuvalet kullanma sorunu: 1