Yeni tarifeye göre, evliliklerini sonlandırmak için avukattan yardım isteyenler, anlaşmalı boşanma için 3 bin 270, çekişmeli davalarda 4 bin 240 TL ödeyecek. Avukatlar, çekişmeli, maddi ve manevi tazminat istemli davalarda 4 bin 240 TL’den aşağı olmamak üzere, tazminat değerinin yüzde 15’ini alacak. Nafaka davalarına 2 bin 730 TL, nişan bozulmasından doğan anlaşmazlık nedeniyle açılan davalara 3 bin 270 TL’den az olmamak üzere, dava değerinin yüzde 15’ine bakılacak.

AĞIR CEZA DAVALARI 9 BİN LİRA

Avukat hazırlık soruşturmasında hazır bulunursa bin 580 TL vekalet ücreti alacak. Ağır ceza mahkemelerinde görülen davalarda sanık vekilliği için 9 bin 80 TL, müdahil vekilliği için 5 bin 690 TL, asliye ceza mahkemelerinde sanık vekilliği için 5 bin 690, müdahil vekilliği için 3 bin 630 TL ödenecek. Sulh ceza mahkemelerindeki davalar 3 bin 50 TL, askeri mahkemelerdekilere ise 5 bin 690’ye takip edilecek.

AİHM DAVALARI 10- 14 BİN LİRA

Türkiye’de oturma ve çalışma izni alınması 4 bin 360, miras sözleşmesi, vasiyetname tanzimi, taksim sözleşmesi 4 bin 840, vatandaşlığa kabul ya da vatandaşlıktan çıkma 5 bin 210, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AHİM) takip edilen davalar için duruşmasız 10 bin 890 TL, duruşmalı ise masraf dışında 14 bin 520 TL, tapu iptali ve tescili davaları 5 bin 640 TL’den az olmamak üzere dava değerinin yüzde 15’i, iş mahkemelerinde 3 bin 270 ve İzale-i şuyu davalarında 3 bin 25 TL avukatlık ücreti alınacak.

VATANDAŞ YÜKSEK BULDU

Bu ücretlerle artık vatandaşların avukat tutmakta oldukça zorlanacağı belirtildi. Avukat tutacak parası olmayanlara Ceza Muhakemesi Kanunu’na (CMK) göre mahkemeler, barodan yazıyla avukat talep edecek. İzmir Barosu’nun avukatlara tavsiye niteliğinde dağıttığı yeni avukatlık asgari ücret tarifesini duyan vatandaşlar, belirlenen ücretleri yüksek buldu.

'TARİFE, TAVSİYE NİTELİĞİNDE'

İzmir Barosu Başkan Yardımcısı Avukat Ercan Demir de yeni ücret tarifesinin tavsiye niteliğinde olduğunu, fiyatların o kadar da yüksek olmadığını belirtti. Demir şöyle konuştu:

"Bu tarife Baroların meslek içi rekabet ve mesleğin ifasına standart getirmek bakımından belirledikleri tasfiye niteliğinde tarifedir. Tüm avukatlar aynı geliri elde edemiyor olabilir. Ama mesleğin nitelikli bir şekilde ifa edilebilmesi için gerekli olduğunu düşündüğümüz bir tavsiye niteliğindeki bu tarifeyi uygulamak biraz zor. Bizim mesleğimiz çok dikkat isteyen bir meslektir. Bir hata insanın hayatını karartır. Bizler yapılan hatayı düzeltmek için o insanları adalet önünde savunuyoruz."

'HER DANIŞANDAN PARA ALSAK ZENGİN OLURDUK'

İzmir Barosu üyesi ağır ceza avukatlarından Uğur Karadağ, "Bu tarife gerçek değil, Türk halkının toplumsal yapısına uymuyor. Günde 40 kişi bizlere akıl danışıyor, hepsinden para alsak zengin olurduk. Bu tarifenin uygulaması yok, kağıt üzerinde kalıyor" dedi.

Avukat Adnan Özdemir de, "Ülkenin ekonomik koşulları değerlendirildiğinde, vatandaşın hak arama hürriyetini kısıtlayacak şekilde düzenlemelerden kaçınılmalı. Tüm dünyada yargı hizmetleri yüksek ve pahalı. Bizim ülkemiz bakımından pahalı olan dünyadaki bu uygulamalar onlar için standart olabilir. Ama ülkemizde pahalı, orantısız ve uyumsuz fiyatlar vatandaşın cebini yakar" diye konuştu.



BK(İÖ/COŞ)