Sazova Mahallesi Ayçiçek Caddesi'ndeki Elmalı Konakları Sitesi'ndeki çocuk parkında dün saat 21.00 sıralarında meydana gelen olayda, avukat Turgay Balaban, 5-6 yaşlarındaki bir çocuğa saldırdığını öne sürdüğü sokak köpeğine taşıma ruhsatlı tabancasıyla 3 el ateş etti. Boynuna ve sağ kulağına isabet eden 2 kurşunla yaralanan köpek parktan kaçıp uzaklaştı. Yaralı köpek yaklaşık 3 saat sonra Eskişehir Tepebaşı Belediyesi ekipleri tarafından bulunarak Doğal Yaşam Merkezi'ne götürüldü. Kurşunlardan birinin köpeğin boynuna girip çıktığı, diğer kurşunun ise sağ kulağını sıyırıp geçtiği belirlendi.

Olayın ardın site sakinleri 155 Polis imdat hattını arayarak köpeğe ateş eden ve parkta oynayan çocuklara korkulu anlar yaşattığını söyledikleri avukat Turgay Balaban'dan şikayetçi oldu. Polisler, olayın meydana geldiği çocuk parkındaki salıncakların yanında 3 adet boş mermi kovanı buldu.

BİRBİRLERİNDEN ŞİKAYETÇİ OLDULAR

Avukat Turgay Balaban da taşıma ruhsatlı tabancasını incelenmesi için polislere teslim etti. Site sakinleri ve olay yerine gelen Eskişehir Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Duygu Kurt Zengin ile avukat Turgay Balaban arasında tartışma yaşandı. Birbirlerinden şikayetçi olan Avukat Turgay Balaban (39), Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Duygu Kurt Zengin (35), ile site sakinlerinden Necmi Sivrihisar (62), Çiğdem Sivrihisar (31), Resul Yıldırım (65), Yasemin Balaban (36) polis merkezine götürüldü. Taraflar, ifade verdikten sonra polis merkezinden ayrıldı. Avukat Balaban hakkında meskun mahalde ateş etmek, köpeği yaralamak ve hakaret suçlarından yasal işlemde bulunulduğu belirtildi.

YARALI KÖPEK TEDAVİ EDİLİYOR

Eskişehir tepebaşı Belediyesi veteriner işleri Müdürü veteriner Yusuf Selek, yaralı köpeğin Doğal yaşam Merkezi'nde tedavisinin sürdüğünü belirtti. Selek, "Elmalı Konakları mevkisindeki çocuk parkında daha önce merkezimize getirilip aşılarını yapıp, kısırlaştırdıktan sonra küpesi takılarak sokağa bıraktığımız bir köpeğin tabancayla vurulduğu ihbarını aldık. Ekiplerimiz yaralı köpeği bulup Doğal Yaşam Merkezi'ne getirdi. Köpeğinin kafa ve boyun bölgesinden kan geliyor, acı çekiyor ve şok geçiriyordu. Yapılan muayenede kurşunlardan biri köpeğin sol boyun bölgesinden girip çıktığını, ikinci kurşunun ise sağ kulağı üzerinden sıyırıp geçtiğini belirledik. Köpeğe gereken müdahalede bulunuldu. Tedavisi gözetimimiz altında sürüyor" diye konuştu.

Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Duygu Kurt Zengin ile site sakinleri, bugün Tepebaşı Belediyesi Doğal yaşam Merkezi'ne gelerek yaralı köpeğin sağlık durumu hakkında bilgi aldılar. Site sakinleri, merkezin bahçesine getirilen köpeğin durumunun iyi olmasına sevindiklerini belirtti.

OLAYI ŞİDDETLE KINIYORUZ

Eskişehir hayvanları Koruma Derneği Başkanı Duygu Kurt Zengin yaptığı basın açıklamasında, çocukların oyun oynadığı parkta avukat Turgay Balaban'ın sokak köpeğine ateş ederek yaraladığını söyledi. Balaban'dan şikayetçi olduklarını ifade eden Duygu Kurt zengin şöyle konuştu: "Avukat Turgay Balaban, Tepebaşı Belediyesi tarafından kısırlaştırılmış, aşılı, semt sakinleriyle dost olan Kontes isimli köpeğe öldürmek amaçlı ruhsatlı tabancası ile çocukların oynadığı parkta 3 el ateş etmiş ve hayvanı boynundan yaralamıştır. Olaydan daha önce de ilgili şahıs, köpekleri öldüreceğini beyan etmiş ve Eskişehir Hayvanları Koruma Derneği olarak baro ile orman ve Su İşleri Müdürlüğü'ne hayvanların can güvenliği açısından bilgi verilmiş, önlem alınmasını istemiştik. Ne yazık ki sonuçta böyle bir olay meydana gelmiştir. Mahalle çocuklarının oynadığı parkta silahını çocukların da gözü önünde hem de 3 kere öldürme amaçlı ateşleyen kişinin mesleğinin avukat olması da ayrıca düşündürücüdür. Ayrıca silahtan çıkan mermilerin çocuklara isabet etmemesi büyük bir şanstır Olayı şiddetle kınıyoruz."

ÇOK KORKTUK

Olay sırasında parkta olduklarını belirten M.D. (14) ve B.Ö. (13) çok korktuklarını söyledi. B.Ö., "Kontes bir çocuğa saldırmıştı, adam da köpeğe ateş etti" dedi.

Müberra Dumlupınar ise "Olay sırasında 6 yaşındaki kardeşim de yanımdaydı. O ve ben çok korktuk. Kurşunlar bize de isabet edebilirdi" diye konuştu.

AVUKATIN SAVUNMASI

Eskişehir Barosu avukatlarından ve Hukuksal Bakış Derneği Şube Başkanı avukat Turgay Balaban doğru olanı yaptığını söyledi. Sitelerinin girişinde sürekli olarak 10-12 kadar sokak köpeğinin olduğunu belirten Balaban konuşmasını şöyle sürdürdü: "Motosikletiyle gelen site sakini bir profesör köpekler yüzünden düşüp kolunu kırdı. Cep telefonlarını köpeğe atmak zorunda kalanlar, köpek kovalamasından dolayı elektrik direğine çıkmak zorunda kalanlar, paket servisi için motorcu kuryelerin site yolunda geçememesi gibi sıkıntılar var. Bu konuyla alakalı defalarca Tepebaşı Belediyesi'ne şikayetlerimizi bildirdik. Veteriner İşleri Müdürü Yusuf Selek ile bundan kaynaklanan tehdit olayı nedeniyle mahkemeliğiz" diye konuştu.

Taşıma ruhsatlı tabancasıyla ateş ettiği köpeğin 5-6 yaşlarındaki sitede oturan bir ailenin çocuğuna saldırdığını söyleyen avukat Turgay Balaban olay anını şöyle anlattı: "Çocuklarım parktadır diye sitedeki çocuk pakına gittim. Bir sokak köpeği yattığı yerden birden fırladı. 5-6 yaşlarındaki bir komşumuzun çocuğuna saldırdı. Gündüz de aynı köpek benim oğluma bir de başka çocuğa saldırmış. Benim köpeği vurma diye bir niyetim yoktu. Taşıma ruhsatlı silahımı sürekli olarak yanımda taşırım. O çocuğa zarar verir endişesiyle ben silahıma davranıp ateş ettim. Köpeğin yönü bana doğru gelince bir daha ateş ettim. Üçüncüye de arkasından ateş ettim. Bunu gören şahitlerim var. Hayvan hakları savunucuları komşularımız var. Hakaret etiler. Ben hayvanları sevmek zorunda değilim. Ama hayvana zarar verecek bir insan da değilim."

CEZAİ MÜEYYİDE UYGULANMAZ

Çocuğu koruma adına meşru müdafada bulunduğunu ifade eden avukat Turgay Balaban, yaptığının cezayı gerektiren bir suç olmadığını savundu. Balaban şunları kaydetti: "Ben çocuğu koruma adına meşru müdafada bulundum. Meşru müdafa, zaruret hali, yasalarımız düzenlemiş zaten. Yasada meşru zorunluluk halinden bahsediyor. Hayvanları öldürmek suçtur, para cezasından bahsediliyor. Ancak zaruret hali var ise herhangi bir cezai müeyyide uygulanmaz şeklinde bir düzenleme var. Komşularım bana diyor ki; 'Köpek çocuğu ısırdı mı ki?' Isırması mı gerekir? Meşru müdafa hükümleri nasıl uygulanır, zaruret hali hangi durumlarda uygulanır? Köpeği çocuğu ısırması gerekiyormuş. Sitede 135 konut var. Bunlardan 80-100'ü bu köpeklerden şikayetçi. Ben çocuğumu arabayla parka götürüp getiriyorum. Köpeklerden korkuyorlar. Büyük sıkıntı. Belediye bu işi çözmüyor. 'Biz bir şey yapamayız' diyorlar. Ben anladım ki; İnsanın değeri, sağlığı, hayatı, psikolojik duruma köpeklerden daha geri plandaymış. Ben doğru olanı yaptım. Çocuğuma saldırana hiç tereddütsüz aynı şeyi yapardım. Ben yanlış bir şey yapmadım. Eskişehir kamuoyu ve avukatlar ben çok iyi tanır. Dernek başkanlığı yapıyorum. Ben değil köpeğe, karıncaya zarar vermek istemem. Benim inançlarım bu şekilde. Ben inançlı bir insanım. Ama müsade ederseniz bir canlıya, bir çocuğa o köpek saldırdığında ben gerekeni yaparım. Irak'ta ABD askerleri köpekleri esirlerin üzerine tutuyor, ısırma şeyi yapıyorlar. Esirlerin halini televizyonda, internette görmüşünüzdür. Nasıl bir travma yaşıyorlar, nasıl bir korku? Kimse çocuklar a da insanlara köpeğin o travmasını yaşatamaz. Hakkı yok buna. Hayvanın hakkı varsa insanın hakkı daha da üstündür. İnsanın hakkı ile hayvanın hakkı kesinlikle eşit değildir. Benim ve hukuk düzeninin bakışı bu doğrultuda. Ben orada yanlış bir şey yapmadım."

BABA REFLEKSİYLE SİLAHIMA DAVRANDIM

Olay sırasında parkın içerisinde çocukların olduğunu, psikolojilerinin olumsuz yönden etkilenmiş olabileceğini söyleyen Turgay Balaban, çocuklara doğru ateş etmediğini belirtti. Balaban şöyle dedi: "Parkın içinde çocuklar var. Çocukların silah sesinden psikolojisi bozulmuş. Ben bunu anlayabilirim. Ancak o çocuğa gelebilecek köpeğin saldırma ihtimali, çocuğa gelebilecek yaralanma, hayatı oyunca unutamayacağı depresyon hali bence o çocukların silah sesinden çok da önemsiz değildir. Benim ateş ettiğim nokta tamamen önü boş bir mecraydı. Çocuklar benim 90 derece sağ tarafımdaydı. Zaten kovanlarda salıncakların yanında bulunmuştu. Benim avukat sıfatımın bu olayla bir alakası yok. bir baba şefkati, bir baba refleksiyle ben o çocuğu korumak amacıyla silahıma davrandım. Benim daha önce Toros adlı bir köpeğim vardı Komşularım havlama sesinden rahatsız oldukları için barınağa vermiştim."



EK (EK/RT)