Proje kapsamında 500 aday arasından seçilen 13 kişi, 1 Temmuz'da Erzurum'a geldi. Yaşları 22- 65 arasında değişen Avrupalılar'ın ilk durağı Oltu İlçesi oldu. Burada taş ocaklarına giren konuklar çıkardıkları siyah kehribarı imalathanede ustalardan öğrendikleri kadarı ile işleyerek çeşitli aksesuar yaptı. Konuklara daha sonra Erzurum'un 'olmazsa olmazları' arasında yer alan kadayıf dolması tatlısı ile cağ kebabın yapılışını Muammer Usta (Tanhaş) öğretti. İşyerindeki mutfağa giren 2'si erkek 11'i kadın 13 Avrupalı, önce tel halindeki  kadayıfların içine ceviz koyup dolma gibi sarılmasını, sonra yumurtaya batırıp yağda kızartmayı ve bala atmayı öğrendi. Kadayıf dolmasının yapımını gören konuklar daha sonra cağ kebap eti hazırlayan ve şişe takan yabancı konuklar, odun ateşinde pişirdikleri kebabı kesmeye çalıştı. Unutamayacakları bir hafta geçirdiklerini belirten İtalyan öğretmen Laura Gervasi, şöyle dedi:

"500 kişi arasında seçilip buraya gelmem büyük bir şans. Hayatta ilk kez adını duyduğumuz Oltu Taşı ocaklarına girdik. Oltu taşından eserler yaptık. Kadayıf dolması sardık ve cağ kebabı pişirdik. Bir hafta dolu dolu geçti. Erzurumun tarihi yerlerini gezdik. Buraları gördüğüm için çok mutluyum. Okulda öğrencilerime Türkiye'yi ve Erzurum'u büyük bir zevkle anlatacağım. İtalya'daki yakınlarıma Oltu taşı, kadayıf dolması ve cağ kebabı götürüyorum."

Avrupa'dan gelenlerle kültür alışverişinde bulunduklarını kaydeden Hizmetiçi Eğitim Enstitüsü Müdürü Erdal Korkmaz, projeden yararlanmak için Fransa, Litvanya, Çek Cumhuriyeti, Belçika, İtalya, İngiltere, Macaristan, Bulgaristan ve Portekiz'den gelenlerin kendi kültürlerini tanıttığını bildirdi. Korkmaz, şöyle dedi:

"Biz de onları Oltu İlçesi'ndeki taş ocaklarına götürdük. Erzurum'un yöresel kadayıf dolması tatlısı ve cağ kebabının nasıl yapıldığını uygulamalı olarak gösterdik. Tarihi yerleri gezdirdik. Nene Hatun mezarının bulunduğu Aziziye Tabyalar'ında Türk kadının verdiği mücadeleyi anlattık."