Deutsche Welle, Avrupalı Pilotlar Birliği’nin pilotların mesai sırasında ne kadar yorulduklarını ölçmek için bir araştırma yaptığını bildirdi. ‘Pilot Yorgunluğu Barometresi’ adlı araştırma için Avrupa çapında 6 binden fazla pilota mesai sırasında ne kadar yoruldukları ile ilgili sorular soruldu. Her 3 pilottan 1’i en az 1 kere uçuş sırasında kokpitte uyuya kaldığını söyledi. İngiltere’de pilotların yüzde 43’ü, Danimarka’da yüzde 50’si, Norveç'te yüzde 53'ü ve İsveç’te yüzde 54'ü uçuş sırasında en az 1 kez istemeyerek uyuduğunu söyledi. İngiltere’de pilotların üçte biri uyandıkları sırada meslektaşlarını da uyur halde bulduklarını ifade etti. Pilotların uzun süreli görevler, havalimanında bekleyerek geçen süreler, gece uçuşları nedeniyle uzun süre uykusuz kaldığı belirtiliyor. Almanya’da her 5 pilottan 4’ü aşırı yorgunluk nedeniyle uçuş sırasında hatalar yaptığını söyledi. İsveç’te bu oran yüzde 71, Norveç’te ise yüzde 79 olarak kaydedildi.

Ankete katılan pilotların yüzde 50’sinden fazlası yorgunluğun uçuş performansını etkilediğini kaydetti. Her beş pilottan dördü yorgunlukla kokpitte başa çıkmak zorunda kaldıklarını belirtti. Ancak disiplin cezası almamak veya işveren ya da meslektaşları tarafından damgalanmamak için aşırı yorgun pilotların yüzde 70 ila yüzde 80’inin uçamayacak durumda olduğunu rapor etmediği kaydedildi.

Araştırma ile ilgili açıklamada pilotların uzun süreli görevler, havalimanında bekleyerek geçen süreler, gece uçuşları, parçalı çalışma planları nedeniyle uzun süre uykusuz kaldığı vurgulandı.