AGİTPA Başkanı ve İtalya Parlamentosu Milletvekili Riccardo Migliori, AGİTPA İtalyan Delegasyonu üyesi ve Milletvekili Matteo Mecacci, AGİTPA Genel Sekreteri Gustavo Pallarés, AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı ve AGİTPA Türk Grubu Başkanı Şanlıurfa AK Parti Milletvekili Abdulkadir Emin Önen'den oluşan heyet, önce Harran İlçesi'ndeki tarihi önen yerleri gezdi. Ardından, geçen ay Suriye’den atılan top mermisiyle 5 kişinin yaşamını yitirdiği Akçakale İlçesi'nde incelemede bulunan heyet, Suriyeli sığınmacıların kaldığı Süleyman Şah Çadır Kenti'ni ziyaret etti.

Çadır kenti gezen Avrupalı parlamenterlere, Kaymakam Eyüp Fırat, tarafından slayt eşliğinde çadır kentte yapılan çalışmalar anlatıldı. Bilgilendirme toplantısında Suriyeli sığınmacılar için hiçbir masraftan kaçınılmadığını dile getiren AFAD Müdürü Mahmut Sönmez, çadır kentte barınmanın yanı sıra yeme- içme, giyim, sağlık, gıda, temizlik, çocuklara süt, eğitim, ulaşım, sosyal alanlar ve birçok ihtiyacın Türkiye Cumhuriyeti tarafından karşılandığını ifade edildi.

AVRUPALI PARLAMENTERLER ÇADIR KENTTE HAYRAN KALDI

Akçakale’de bulunan Süleyman Şah Çadır Kenti'ni gezen AGİTPA Başkanı Riccardo Migliori, "Avrupa’da bu çadır kent yapılsaydı. Bu kadar mükemmeli yapılamazdı" diyerek Türkiye’ye tam not verdi.

Çadır kentte incelemelerini tamamlayan AGİTPA heyeti daha sonra Akçakale Gümrük Kapısına geçerek, Özgür Suriye Ordusu'nun eline geçen Tellebayd Gümrük Kapısı'nın tampon bölgesine kadar yürüyerek yetkililerden bilgi aldı. Akçakale’deki temaslarını tamamlayan heyet, Şanlıurfa Valiliği'ni de ziyaret ederek, Vali Vekili Aylin Kırcı Duman ile görüştü. 

Görüşmenin ardından Valilik'ten ayrılırken AGİTPA heyetinin, yarın da Göbeklitepe, Haleplibahçe ve Balıklıgöl'ü gezecekleri öğrenildi.



HK(SS)