Gaziantep'te yaklaşık 6 yıldır Avrupa Birliği Gençlik Programları kapsamında farklı projeler aracılığıyla Türkiye'den gençleri uluslararası projelere gönderen Alternatif Gençlik Çalışmaları Derneği, Avrupa Gönüllü Hizmeti projesi kapsamında yabancı gençlere de ev sahipliği yapıyor. Gençlerin sosyal ve demokratik hayatta daha aktif olmaları ve kişisel gelişimlerine katkıda bulunmak için çeşitli kurs ve aktiviteler düzenleyen dernek ayrıca, yabancı gençlere Türk kültürünü tanıtıp aktif olarak çeşitli sosyal sorumluluk projelerinde yer almalarını sağlıyor.

İtalya, Romanya, Polonya, Litvanya, İspanya, Slovenya gibi Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden Gaziantep'e gelen yabancı gençlerin İngilizce ağırlıklı olarak çıkardıkları, Türkçesi de bulunan 'Fanzin' adlı yayında Türkiye ve Gaziantep'in yemekleri, kültürü, halk oyunları ve halkın yaşam tarzı konusu kaleme alındı. Amatör dergi çalışması anlamına gelen Fanzin'de ayrıca Türk kültürü hakkında merak edilenler de 'Türkiye hakkında cevapsız sorular' bölümünde yer aldı. Avrupalı gençler, Türklerle ilgili merak ettikleri şeyleri şöyle sıraladı:

"Neden Türk düğünlerinde dans hiç bitmiyor? Neden Türkler her şehrin yemeğini biliyor ama kültür yerlerini bilmiyor? Neden Türkiye'de gece geç saatlerde sokakta insanlar ayakkabı ve elbise satıyor? 'Almancı' ne demek? Neden her otobüs yolculuğunda tesiste otobüs camlarını temizliyorlar? Neden birçok mühendislik öğrencisi top sakal bırakıyor?"

DEVELER NEREDE?

Dergide ayrıca yabancı gençlerin Türkiye'de otomobil kullanmanın çok zor, trafiğin şoke edici derecede kalabalık olduğuna ve hiçbir yerde deve göremediklerine de yer verildi. Türkiye'yi ve Gaziantep'i yabancıların gözünden tanıtan dergi ile onların yerel kültürlere olan ilgilerini de gördüklerini belirten Alternatif Gençlik Çalışmaları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Esmek, "Avrupalı gençleri merak ettikleri konular hakkında bilgilendiriyoruz. Bir keresinde bir gönüllünün 'Develer nerede ?' diye sorusuyla karşılaştık. Ona develeri sokaklarda değil de isterlerse Gaziantep Hayvanat Bahçesi'nde görebileceklerini söyledik. Böylelikle ülkemizle ilgili bilinen yanlışları da düzeltiyoruz" dedi.



ZG(AK/BK/CK)