Atatürk Üniversitesi Konukevi'nde düzenlenen toplantıya Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak, rektör yardımcıları, öğretim görevlileri katıldı. Atatürk Üniversitesi'nde kurulduğundan beri gerçekleştirilen projeler, yapılan etkinlikler, bilimsel çalışmalar, geleceğe yönelik çalışmalar, slayt şeklinde gösterime sunuldu. Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak, Aziziye ve Yakutiye Araştırma hastanelerinin en geç iki ay içinde kampusteki tek merkezde birleştirileceğini söyledi. Aziziye Araştırma Hastanesi ile Yoncalık'taki Eğitim Fakülte yerlerinin TOKİ'ye verileceğini ifade eden Rektör Prof. Dr. Koçak, Türkiye'de 8.5 milyon engellinin yaşadığına dikkati çekerek Atatürk Üniversitesi Engelliler Kış Sporları Merkezi kurmayı planlandıklarını belirtti. Amaçlarının dünya çocukları ve gençlerine 12 ay boyunca kar ve buz sporları dalında hizmet sunmak olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Koçak, "Bu merkezle tüm engeller ortadan kaldırılacak. Malesef engellileri ihmal ettiğimizin yeni yeni farkına vardık" dedi.

'Doğu Anadolu Uluslararası Gözlemevi Projesi'nin Atatürk Üniversitesi'nde hayata geçirileceğini vurgulayan Prof. Dr. Hikmet Koçak, şöyle konuştu:

"Uzayla ilgili çalışmalar yapmak isteyenler artık kentimize gelecek. Yaklaşık 60 milyon liraya çıkacak ve yapım çalışmaları 5 yılda tamamlanacak. Erzurum'da üniversitemiz kampusü içinde bilim müze, doğa, eğitim, kongre, kültür, sanat merkezleri kurulacak. Dünyada bir ilk olacak. Birçok ülkede bu merkezlerin hepsini bulunduğu yerler var ancak hiçbiri bir arada değil. Bu büyük projede güneş enerjisi, peyzaj ve otel inşasının maliyeti çok yüksek. Proje toplam 150 milyon dolar değerinde. Proje için Başbakan ile görüşeceğiz. Görüşmenin ardından başta Turkcell olmak üzere özel sektörlerden de taleplerimiz olacak. Bu parklarda sayılar müzesi ve matematik parkı, deprem müzesi, oyun alanları, Türkiye bahçeleri, biyoçeşitlilik parkı, engelli eğitim merkezi, astronomi müzesi, kar tanesi kış müzesi ve kar parkı gibi çeşitli bilmsel araştırma merkezleri olacak. Dünya çocuk ve gençlik meclisini Erzurum'da faliyete geçirerek bütün ülkelerin bayraklarının dalgalandıracağız."

Prof. Dr. Hikmet Koçak, "Ayrıca endemik bitki ve böceklerin bulunduğu ülkemizde, bunları koruma altına alacağız. Bazı bitkilerimizin kıymetini kaybettikten sonra anlıyoruz. Buna örnek olarak ters lalelerin Hollandalı turistler tarafından kaçırılmasını verebiliriz" dedi.



NÖ(KS/SS)