İzmir’deki Folkart Towers ve Folkart Mavişehir Evleri’nin de aralarında bulunduğu, yurtiçi ve yurtdışında birçok önemli projenin iç tasarımında imzası bulunan Tarkan Önal, Türkiye’nin çağdaş yüzü İzmir’in 10 yıl içinde mimari ve dekorasyon açısından Avrupa’da örnek bir şehir olacağından emin olduğunu dile getirdi. Son yıllarda İzmir’de modern mimarinin artmasından sonra faaliyetlerin hızlandığını belirten Tarkan Önal, "Avrupa’yı örnek alan bir İzmir, daha sonra kendini örnek aldırtır. Şimdiye kadar görülmemezlikten gelinen ve yıpranan kentsel doku, her geçen gün güzelleşiyor. Ama bunun için İzmir’e daha fazla yatırım gerekli” dedi.

“İZMİR CAZİBE MERKEZİ HALİNE GELECEK”

İzmir gibi bir kentin doğal dokusunun, tarihsel ve kültürel zenginliklerinin, yeterince değerlendirilmemiş olmasından yakınan Önal şunlrı söyledi:

“Bütün bunlar İzmir için büyük bir kayıptır. Son yıllarda İzmir’e yoğun göç ve yasal olmayan yapılaşma yüzünden bölgede tarihi ve estetik doku birçok konu gibi yıpranmıştır. Üretilen yapılara, yapı sistemleri açısından bakıldığında da bunların önemli bir kısmının betonarme ve yığma yapı olduğu görülmektedir. Birçok bölgede nitelikli yapı, yok denecek kadar azdır. Bu bölgelerdeki yapıların önemli bir kısmında kullanılan malzemelerin standartlara uygun olmadığı, zemin ve yapı arasındaki ilişkinin sağlıklı olarak kurulamadığı belli oluyor. Yasal düzenlemelerin ardından yeni kentsel dönüşüm projesinin hayata geçmesiyle bu çarpıklıklarda ortadan kalkacaktır. Temel amaç kentsel dokuyu bozmadan bir bütünlük yaratmaktır. Türkiye'nin en büyük otoyol projesi olan İzmir-İstanbul Otoyolu’nda inşaat çalışmaları da bölgedeki inşaat ve gayrimenkul yatırımlarını hareketlendirecektir. Bu hareketliliğin getirisi açısından planlama süreçlerinde bölgede yeni arsalar üretmek, yeni yerleşim yerleri açmak, kentin gelişimi açısından önem arz etmektedir. İzmir’de 550 hektarlık bölgede 3. İzmir adı ile hayata geçirilecek olan gökdelenler projesi ve İnciraltı Kentsel Dönüşüm Projesi de şehrin siluetine değer katacaktır. Sağlık turizmi ve inanç turizmi açısından da önemli bir merkez olan İzmir yerli ve yabancı turizme de açılmalıdır. Son dönemdeki ekonomik ivmenin yerli ve yabancı yatırımcıları da cazibe merkezi haline gelen İzmir’e çekeceği artık çok açıktır.”

Yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelen ibrenin iç tasarımlara yansıdığına da değinen iç mimar Tarkan Önal, “Günümüzde kentsel mimari etkilerinin artması, daha naturel iç mekanların yaratılmasına öncülük etmektedir. Özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelen ibre iç tasarımlarda da doğanın ekolojik dengesini bozmayacak malzemeler üzerine kurulacaktır. Tasarımlarda malzemenin de doğal, çevreyle uyumlu olması her geçen gün yeni üretim yöntemlerini ve hibrid malzemeleri geliştirmektedir" diye konuştu.

Bu yılın dekorasyonunda mobilya ve tekstilde renklerde toprak tonları, turkuaz, fuşya, mavi ve pudra tonları olarak öne çıktığını belirten mimar Önal, "Yine Bu yıl dekorasyonda çevreci, geri dönüşümlü ve hayatla özdeşleşmiş mobilyalar trend olacak. Organik ürünlere ilgi yoğunlaşacak. Bitkisel ve doğal malzemelerden üretimler ön planda. Süslü, sade, modern, antika ile zıtlıkların harmanlandığı bir sezon geçireceğiz” dedi.



EA (AÖ/AAA)(FOTOĞRAF)