Yüksek Seçim Kurulu yetkilileri ile görüşen Komisyon üyeleri, fazladan 18 milyon oy pusulası basıldığını öğrenince, "Bastırılan pusula sayısının yasal dayanağı nedir?'' diye sordu. AGİT heyetinin raporuna bu konu, "'YSK'nın, oy pusulası sayısı ile ilgili kararı net bir dayanaktan yoksundur''diye yansıtıldı.

10 Ağustos Pazar günü yapılacak cumhurbaşkanı seçimi, üç aydır Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın yakın takibinde. 29 kişiden oluşan AGİT heyeti bu nedenle Ankara’da geçici büro kiraladı...

Politika, hukuk, medya, seçim ve kampanya finansmanı alanlarında uzmanlaşmış analistlerden oluşan heyettekiler, Ankara, İstanbul ve İzmir'in de aralarında olduğu 10 ile dağılarak seçime ilişkin raporlar hazırladı.

Cumhuriyet Gazetesi'nin haberine göre, AGİT gözlemcilerinin hazırladığı 31 Temmuz 2014 tarihli “Ara Rapor”da fazla oy pusulası basılmasına dikkat çekiliyor.

Yüksek Seçim Kurulu yetkilileri ile görüşen Komisyon üyeleri,, yurtiçinde 52 milyon 894 bin120, yurtdışında ise 2 milyon 798 bin 670 seçmen olduğu bilgisini aldı. Bu seçmen sayısına karşılık 73 milyon 849 bin 80 adet oy pusulası bastırıldığını öğrenen heyet üyeleri 18 milyon fazla oy pusulası bastırılmasının yasal dayanağı olup olmadığını sordu. AGİT bu durumu raporuna, ''YSK'nın oy pusulasının sayısı ile ilgili kararı net bir dayanaktan yoksundur''diye yansıttı.

AGİT ayrıca, seçim günü gözlemi için Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi ile ortak çalışacak. Ve seçimden sonra bir sonuç raporu hazırlayacak.

İHSANOĞLU: 18 MİLYON FAZLA PUSULA KİMİN EMRİNE KULLANILACAK?



Eskişehir'de konuya yönelik bir açıklamada bulunan İhsanoğlu şunları belirtti;

Sandık emniyeti bakımından dün AGİT seçimle ilgili raporunu yayınladı ve orada şu gerçekle karşı karşıya geldik. Biz bunu duyuyorduk ama emin değildik. Şimdi uluslararası teşkilat YSK mensuplarıyla konuştuktan sonra raporuna aldığı bir gerçek var. 18 milyon seçim pusulası fazla basılmış. Yani 50 milyona karşılık 18 milyon. Elbette pusulalar bir kısmı zarar görebilir. Yağmur çamur sel olur. Ama 18 milyonu basmak ne manaya geliyor? Bu 18 milyon pusula kimin emrine, nasıl kullanılacak, nasıl yanlış ellere gitmeyecek? Biz bunu soruyoruz ve sorumluluk kime aittir? Bunun sayımı yapıldı mı? Nasıl yapılacak? AGİT’in sorduğu soruyu tekrarlamak istiyorum, bu miktardaki oy pusulaların basılması hangi kanuni gerekçelere göre yapılmıştır? Kimin talimatıyla yapılmıştır? Bu cevabı bekliyoruz. Bu cevabı vermeyenler kanuna ve millete muhatap olacaklar.