" AMAÇ AB İLE İLGİLİ BİLGİLERİ ÇOCUK VE GENÇLERE VERMEK "


Konuyla ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, projenin amacının AB ile ilgili bilgilerin çocuk ve gençlere verilmesi olduğunu kaydetti. Yıldız, " Bu projenin temel görevi AB'yi çocuklara ve gençlere müfredat dahilinde vermek. Bu Fatih projesinin bileşenlerinden biri olan e-kitap uygulaması kapsamında elektronik kitap. Bir elektronik aygıtla bu gerçekleştirilecek " dedi.


İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Remzi Sanver de " Bugün bizi biraraya getiren bu proje hem eğitsel yönü hem de eğitmenlerle ve üniversitenin işbirliği yoluyla başarılı projelere örnek gösterilebilecek nitelikte. Bu önemli proje hem eğiticinin hem de öğrencinin eğitimini kapsayacağı uluslararası düzeyde bir işbirliği sistemine imza atacağı için çok güzel bir örnek olarak karşımızda duruyor" diye konuştu.


" AB KONUSUNU ETE KEMİĞE BÜRÜNDÜRECEĞİZ "


E - kitap projesiyle ilgili bilgiyi ise, İstanbul Bilgi Üniversitesi AB Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ayhan Kaya verdi. Kaya, üniversiteler için yayınlanan ' Avrupa Birliği'ne Giriş' ders kitabını basitleştirdiklerini söyledi. Kaya, "Biz dedik ki bu kitabı basitleştirelim ve bu kitabı göresel malzemelerle donatalım. Halihazırda elimizde bulunan Fatih Projesine software anlamında destek verelim" dedi. Tablet bilgisayar uygulamasının en çok içeriğinin eleştirildiğini kaydeden Kaya, " Biz de bu içerik konusunda katkıda bulunabilmek için, AB konuusunda katkı olsun dedik " diye konuştu.


Barkovizyonda kitabın özelliklerini de anlatan Kaya, kitabın interaktif olmasını istediklerinden videoalara, görsel malzemeye dikkat ettiklerini belirtti. Kaya, "Bugüne kadar yukarıda kalan bir türlü içine nüfuz edemediğimiz AB konusunu aslında ete kemiğe büründüreceğiz. AB'nin gündelik hayattaki katkılarını, dönüşümlerini öğrencilerimize aktarmaya çalışacağız " dedi.


" İSTİYORUZ Kİ FARKLI EKONOMİK SINIFLAR AB İLE İLGİLİ BİLGİ SAHİBİ OLSUN "


Kaya, barkovizyon gösterimiyle e -kitabın gayet keyifli bir şekilde AB'yi çocuklara ve gençlere anlatacağını belirtti. Kaya , " Biz istiyoruz ki çok farklı sosyoekonomik sınıfların AB konusunda önyargısız bilgi birikimiyle donanmaları, insan hakları, demokrasi , AB 'ye yönelik önyargıların ortadan kalkmasına katkıda bulunmak. Tabii ki AB'ye yönelik olarak ilkokul ve lise düzeylerine yönelik bir kaynak kitap hazırlamak. Bütün amacımız bu. İçinde AB'ye giriş, AB temel politikaları, AB yurttaşlığı gibi konular bulunmaktadır " diye konuştu.


Özellikle orta sınıf ve orta üst sınıftaki gençlerin AB konusunda şüpheci olduklarını belirten Kaya, " Çünkü Türkiye'deki sosyal dönüşümün, siyasal dönüşümlerin nedeni olarak AB'yi görüyorlar. Bu dönüşümler birtakım sınıfların statükolarında değişikliğe neden oluyor. Halbuki bütün bunların AB ile bir alakası yok. Bütün bu yaşadıklarımız Türkiye'ye özgür gelişmeler. Ciddi anlamda bir sosyal ve sınıfsal dönüşüm yaşanıyor Türkiye'de. Aslında demokratikleşmenin sancılarını çekiyoruz. Şu aşamada yaşadıklarımız da bu demokratikleşmenin sancıları" dedi.


"DİJİTAL AVRUPA BİRLİĞİ: LİSE VE İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ İÇİN TÜRKÇE E-KİTAP" PROJESİ


Proje öğrenciler, öğretmenler, uzmanlar ve akademisyenlerin hazırlık, üretim ve deneme süreçlerine katıldığı Avrupa Birliği konulu bir e-kitap geliştirilmesini amaçlıyor. Bir yıl sürecek proje sonucunda Milli Eğitim Bakanlığı'nın Fatih Projesi kapsamında dağıtılan tablet bilgisayarlarla uyumlu bir e-kitap hazırlanacak. E-kitap tamamlandığında, AB ile ilgili olarak tarihçe, kurumlar, genişleme, yurttaşlık, ekonomik bütünleşme ve AB hukuku gibi bilgilerin yanı sıra, tarım, eğitim ve gençlik, sosyal politika, rekabet, tüketicilerin korunması gibi alanlarda da temel AB politikaları ile ilgili bilgi verecek. Dijital ortam sayesinde çeşitli görsel ve işitsel malzemelerin de kullanımıyla kitabın öğrenciler için daha da cazip hale gelmesi hedefleniyor. Hazırlanan e-kitap, Fatih Projesi kapsamında öğrencilere dağıtılan tablet bilgisayarlarda da çalışacak. Ayrıca bir web sitesi üzerinden ücretsiz indirilerek, öğrencilerin yanı sıra, daha geniş bir kullanıcı kitlesine ulaşması da sağlanacak.


AÇT (MK) (FOTOĞRAF)