Çiftçi Selim Abacı tarafından yaralı halde bulunan şah kartalı, veteriner hekim Öztürk Sarıca'ya ait Burdur'daki Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde tedaviye alındı. Veteriner hekim Sarıca, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın yanı sıra, Beşiktaş'ın da bazı logolarında yer verilen ve nesli tükenme tehlikesi altındaki şah kartalının, en güçlü kartal türlerinden biri olduğunu belirtti. Sarıca, kartalın Akkeçili Köyü'nde avcılar tarafından vurulduktan sonra uçma yeteneğini kaybettiği, halde kaçmayı başardığını söyledi.

BAHARDA ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞACAK

Öztürk Sarıca, kartalın tedavisinin devam ettiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Şah kartalı kısa uçuşlar yapabilir duruma geldi. Kartalın boyu 80, kanat açıklığı ise, 200 santim civarında. Uzun uçuşlar için biraz daha kuvvet kazanması ve dengesini sağlaması gerekiyor. Dengesini sağlayabilecek duruma geldiğinde, bahar aylarında doğadaki özgürlüğüne yeniden kavuşturacağız."

NESLİ TÜKENME TEHLİKESİ ALTINDA

Şah kartalı türünün nesli tükenme tehlikesi altında olduğunu belirten Öztürk Sarıca, kış döneminde Hindistan, Çin ve Afrika'da, ilkbahar ve yaz aylarında da Avrupa'da Avusturya- Macaristan Bölgesi, Türkiye ve Orta Asya'da görülen bir tür olduğunu söyledi.

Avrupa'da görülen 30-40 çift şah kartalının akıbetinin belli olmadığından bahseden Sarıca, "Şah kartalı sincap, yılan ve fareyle besleniyor. Dünyada fare zehri kullanımının artmasıyla, şah kartalının da nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Şah kartalı korunması gereken bir tür" diye konuştu.