Afyon Kocatepe Üniversitesi'nin (AKÜ) öncülüğünde düzenlenen 'Uluslararası Katılımlı Termal Sağlık Turizmi Kongresi', AKÜ Ahmet Necdet Sezer Kampusü Atatürk Kongre Merkezi'nde başladı. 100'ü aşkın yabancı konuk ve temsilcinin katıldığı kongrede termal turizm kaynaklarının kullanımı, korunması ve tanıtımı ile yasal ihtiyaçları ele alınacak.

Kongrenin açılış konuşmasının yapan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, kongreyle Türkiye ve Afyonkarahisar'ın termal zenginliklerini anlatmayı hedeflediklerini söyledi. Rektör Solak, kentte termal tedavi alanında hizmet verecek 200 yataklı acil yardım, fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezinin bulunduğu bir hastane yapıldığını söyledi.

Afyonkarahisar’ın Türkiye’nin termal yatak kapasitesinin 3’te 1'ine sahip olduğunu anlatan ATSO Başkanı Hüsnü Serteser ise Türkiye’nin dış ticaret açığının kapanmasında termal sağlık turizminin önemli rol oynayacağını savundu. Afyon'da 5 yıldızlı 8 termal otel bulunduğunu, sayının giderek arttığına dikkat çeken Serteser, "Zafer Havalimanı'nın açılmasıyla bölgenin potansiyeli daha iyi anlaşılacak. Termal sağlık turizmi ve termal turizm sayesinde ihraç edeceğimiz hizmet aynı zamanda dış ticaret açığımızın kapanmasına da fayda sağlayacaktır. Bu konuda acilen mevzuat eksikliklerinin giderilmesi için çalışma yapılmasını istiyoruz” dedi. 

AVRUPA YAŞLANIYOR

Türkiye'de 10 yıl öncesine kadar yurtdışında böbrek ve karaciğer nakli olmak isteyenler için turizm acenteleri açıldığını anımsatan TBMM Sağlık Aile Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Cevdet Erdöl ise Batı ülkelerinden Türkiye'ye yılda 100 binin üzerinde hasta geldiğini, termal sağlık turizminin gelişmesiyle hasta portföyünün daha da gelişeceğini söyledi.

TERMAL ZENGİNLİKTE AVRUPA BİRİNCİSİYİZ

Türkiye'nin jeotermal zenginlik potansiyeli açısından dünyada 7'nci, Avrupa'da 1'inci sırada olduğunu belirten Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, "Ülkemiz kaplıca uygulamaları açısından Avrupa 3’üncüsü durumunda. Türkiye’nin kaplıca suları sıcaklık, kimyasal, fiziksel ve tedavi edici özellikleriyle Avrupa'daki termal sulardan daha kaliteli ve üstün nitelikler taşıyor" diye konuştu.

TERMAL GENÇLEŞTİRİR

Termal sağlık turizminin alternatif turizm sektörleri içinde ön plana çıktığını anlatan Vali İrfan Balkanlıoğlu da termal sağlık turizminin sadece yaşlıları değil tüm insanları ilgilendirdiğini söyledi. Termalin turizmin yanı sıra ısınma ve seracılıkta da kullanıldığına değinen Vali Balkanlıoğlu, termal tedavinin sadece hasta ve yaşlılar için algılanmasının yanlışlığına dikkat çekti. Termal suları genç ve güzel kalmak isteyenlerin de kullanması gerektiğini belirten Balkanlıoğlu, “Termalin cilt sıkılaştırması gibi anti-agging özelliği var" dedi. Kongre, 9 Haziran'da sona erecek.



OB (SU/RT)