ATO, son dönemlerde sağlık çalışanlarına yönelik şiddette görülen artış ve Dr. Ersin Arslan’ın görevi başında öldürülmesi olayları üzerine, Ankara’daki hastaneleri teker teker gezerek 'Hekime Yönelik Şiddet' konulu toplantılar gerçekleştirmeye başladı. Toplantılar sonrası yapılan açıklamada "Yeni bir Dr. Ersin Arslan acısı yaşamadan, Sağlık Bakanlığı'nı bir kez daha samimiyete ve gerekli tedbirleri hızla almaya davet ediyoruz" denildi.

Bakanlığın yayınladığı genelgeden bu yana her birisi ölümle sonuçlanabilecek nitelikteki saldırı sayısının arttığı belirtildi. Gaziantep Devlet Hastanesi'nde çalışan Dr. Ersin Arslan'nın görev başındayken bıçaklanarak öldürülmesinin üzerinden 100 gün geçtiği hatırlatıldı. Sağlık Bakanlığı'nın Çalışan Güvenliği Genelgesi'ni yayınlayalı 73 gün olduğunu, buna rağmen Ersin'den bu yana sağlık çalışanlarına yönelik 50’ye yakın saldırı gerçekleştirildiği belirtildi. Bu saldırılardan 11'nin öldürücü olabilecek nitelikte, silahlı saldırı; sekizinin bıçakla, ikisinin sopayla, birisinin ise tabancayla gerçekleştirilmesine dikkat çekildi.

Sağlık Bakanı Akdağ'ın 'Her kim olursa olsun ya da Van'da dün karşılaştığımız örnekte olduğu gibi bir milletvekili; bir sağlık çalışanına bir doktora karşı, sözlü ya da fiili herhangi bir saldırıda bulunursa bu ülkenin Sağlık Bakanı'nı, beni bizzat karşısında bulacak' sözlerine değinen ATO Yönetimi, Sağlık Bakanı Akdağ'ın 'Sağlık çalışanlarına fiske vuran karşısında beni bulur' dese de, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servis'te görevi başında saldırıya uğrayan sağlık çalışanına saldırı sırasında kendisini korumaya çalıştığı için kınama cezası verildiğini açıkladı.

Yapılan yazılı açıklamada, "Dr. Ersin Arslan'nın öldürülmesini ve şiddeti protesto etkinliğine katılan hekimlerin savunmaları istenebilmektedir Bir meslektaşımızın kendisine gelen savunma talebini yanıtlarken söylediği gibi, Böyle bir konu için savunma vermeyi kendimize ve mesleğimize hakaret olarak kabul ediyoruz. Sağlık Bakanı'nın yine aynı konuşmasında, 'ister özel hastaneler, isterse devlet hastaneleri ve üniversite hastaneleri olsun, karşılaşılan her türlü saldırıya karşı Alo 113 Şiddet Bildirim Hattı kurduk' dedi. Sağlık Bakanı bu konuşmada 'Sağlık çalışanlarına fiske vuran karşısında beni bulur' dese de, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’nde hastasının bıçaklı saldırısına uğrayan bir hekim Alo 113’ü aradığında 'Üniversite hastanesinde görev yaptığı için kendisine yardımcı olunamayacağı' cevabını almıştır. Kuşkusuz bu mücadelenin sonuna dek Ankara Tabip Odası, gerek hukuki gerekse manevi desteğiyle meslektaşımızın yanında olmaya devam edecektir.Toplantılarda, şiddet öncesinde ve sonrasında hekimlerin, başta hukuki olmak üzere alabileceği her türlü önlem konusunda bilgilendirilmesi ve bu şiddet koşullarının ardındaki nedenler üzerine hekimlerle fikir paylaşımında bulunulması amaçlanıyor" ifadelerine yer verildi.

Son olarak Ankara Tabip Odası (ATO) Yönetim Kurulu üyeleri "Bütün samimiyetimizle yetkilileri sağlık çalışanlarına yönelmiş şiddetin gerçek nedenlerini görmeye ve buna uygun tedbirleri almaya çağırıyoruz.Şiddetin en yoğun yaşandığı acil servisler, yoğun bakımlar, ASM'ler, devlet hastanesi polikliniklerindeki sorunları lütfen artık görün. Meslektaşlarımızı büyük hasta yüküyle baş başa bırakan, hastalarımıza şifa olamayan yanlış sağlık politikasından bir an evvel dönün. Bu silahlı saldırılardan biri Ersin'i aramızdan aldı. Böyle korkunç bir olayın tekrarına ne gücümüz, ne tahammülümüz var' dedi.