Manisa Belediyesi, yeni alınan atık pil toplama makinelerinden birini hizmet binasına diğer 5’ini ise Gençlik Merkezi, Magnesia Alışveriş Merkezi, Kültür Sitesi, Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğü ve otogara yerleştirdi. Her ebattaki atık pili toplama ve boş veya dolu olduğunu algılayabilme özelliğine sahip makinelerden 3’ünün de ihtiyaç halinde kullanılma sunulmak üzere belediye deposunda tutulacağı bildirildi.

Manisa Belediye Başkanı MHP'li Cengiz Ergün, yerleştirdikleri makinelerle atık pillerin çöpe giderek doğaya zarar vermesi engellemeyi ve özellikle çocuklara çevre bilinci aşılamayı hedeflediklerini söyledi. Başkan Ergün, tıbbi atıklar gibi kimyasal atıkların da dikkatli bir şekilde bertaraf edilmesi gerektiğine dikkati çekti. Ergün, "Küçük bir pilin 4 metrekare toprağı kirlettiği bilinmekte. Bu amaçla özellikle sıkça kullanılıp, çöpe atılan pillerin bir araya toplanabilmesine yönelik çalışmak başlattık. Türkiye’de henüz kullanımı yaygınlaşmayan atık pil toplama makineleri hakkında detaylı bir inceleme yaptık. Firma yetkililerinin kullanım garantisi verdiği makinelerden ilk etapta 9 adet temin ettik. 6’sını belirli noktalara yerleştirdik. Kalan 3 tanesini de ihtiyaç halinde kullanıma sunacağız" dedi.

Başkan Ergün, atık pil toplama makinelerinde biriken pillerin belediye şantiyesinde depolanacağını da anlattı. Başkan Ergün, "Daha sonhra bunları atık pillerin ayrı toplanması, taşınması, depolanması ve bertarafında yetkilendirilmiş tek kuruluş olan TAP teslim edilecek" diye konuştu.

Başkan Cengiz Ergün, atık pil makineleri hakkında da bilgi verdi. Başkan Ergün, "Kullanımı çok basit. Makineler sesli uyarı sistemine sahip. Pili makinenin haznesine yerleştirdiğinizde önce dolu mu boş mu olduğunu tespit ediyor. Pil hala doluysa pili geri veriyor. Boş ise depo ederek, karşılığında sakız veriyor. İşlem tamamlandığında da pili atan kişiye teşekkür ediyor. Atık pil toplama makinelerinin özellikle çocuklar için hem eğlendirici hem de öğretici bir sistem olduğunu düşünüyoruz" dedi. 



MHÖ(İÖ/BT)