Cevizli Beldesi'nde 29 Ekim 1933 tarihinde Cumhuriyet'in 10'uncu yıldönümünde harman yerinde yapılan şenlikte, halk Cumhuriyet Bayramı'nı kutlarken, gece bir evde başlayan yangında birkaç ev ayakta kaldı. Antalya Milletvekili Aksekili Rasih Kaplan'dan yangını öğrenen Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, cebinden 1000 lira vererek, "Derhal yanan evler yapılacak" emrini verdi. Rasih Kaplan'dan bölge hakkında bilgi alan Atatürk, daha sonra bizzat kendi eliyle bölgenin imarını ve ev planlarını çizdi. Atatürk'ün emri üzerine bölgede Cevizli'nin tarihi dokusuna uygun 'cumbalı' mimari tarzda yapılan 104 düğmeli ev plânlı bir şekilde 2 yılda yapılarak hak sahiplerine kura ile teslim edildi.

1933 yılında Atatürk'ün kendi eliyle çizdiği ve bugün dahi geçerliliğini koruyan imar planına göre yapılan 104 evden geriye bugün tescilli 59 ev kaldı. Antalya Kültür Ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararınca 2002 yılında bu evler kültür mirası sayılarak koruma altına alındı. Konutların bir kısmı ev pansiyonculuğuna açılarak turizme hizmet veriyor.

Cevizli Belediye Başkanı MHP'li Niyazi Ekinci, doğası ve mimarisiyle dikkati çeken bölgeye yerli ve yabancı turist beklediklerini söyledi. Cevizli'nin tarihin farklı dönemlerine tanıklık eden, Ulu Önder'in bizzat kendi eliyle imarını ve ev planlarını çizdiği bir Atatürk kenti olduğunu belirten Ekinci, beldede arkeolojik ve kentsel sit alanları ile 59 tescilli kültürel taşınmaz bulunduğunu söyledi. Beldenin aslında küçük bir ilçe olduğunu vurgulayan Ekinci, "Bölgemiz doğa sporları için elverişli. Doğası ve arkeolojik zenginlikleriyle turizme hizmet verecek bir cazibe merkezi. Fuarlarda, turizm toplantılarında Cevizli'nin bu doğal ve arkeolojik güzelliklerinin tanıtılmasını istiyoruz" dedi.



AÇ(SU/CK)