Milli Mücadeleyi başlatmak için 19 Mayıs 1919 günü Samsun'a çıkan ve 3 Temmuz'da Erzurum’a gelen Mustafa Kemal Atatürk, 23 Temmuz'da Erzurum Kongresi'ni başlattı. Atatürk'ün kente gelişinin 93'üncü yıldönümü törenleri ilk karşılandığı Aziziye (Ilıca) İlçesi'nde başladı, kente giriş yaptığı tarihi İstanbulkapı'da devam etti. Vali Sebahattin Öztürk, 9'uncu Kolordu Komutanı Korgeneral Hüseyin Kenan Hüsnüoğlu, Büyükşehir Belediye Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, daire müdürler,i askeri ve mülki erkan ile öğrenciler katıldı.

Atatürk'ün kente gelişini temsil eden Türk Bayrağı'nın karşılanmasının ardından Vali Sebahattin Öztürk ve beraberindekiler, İstanbulkapı'dan Havuzbaşı'na kadar yürüdü. Atatürk anıtında saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler bir konuşma yaptı.

ERZURUM KONGRESİ, MİSAK-I MİLLİ'NİN TEMELİNİ OLUŞTURMUŞTUR

Küçükler, "Kurtuluş mücadelesinin başladığı gün olarak tarihe geçen 3 Temmuz, bu mücadelenin sancaktarlığını yapmış olan Erzurum için çok daha büyük bir anlam taşımaktadır. İşte bu yüzden Erzurumlular ve Erzurum halkı olarak büyük bir onur ve kıvanç duymaktayız. Erzurum Kongresi'ne giden yolda atılmış çok önemli adımlardan birisi olarak kabul ettiğimiz 3 Temmuz günü, bir milletin yeniden şahlanışına ve bağımsızlığına giden yolda her türlü engelin aşılmasına şahitlik etmiştir. Çünkü, ülkenin kaderini belirleyen Erzurum Kongresi ve ardından toplanan Sivas Kongresi, 3 Temmuz'da Erzurum'da doğan istiklal güneşinin ve bu günde başlatılan kutlu mücadelenin bir eseridir. Erzurum Kongresi önemlidir, çünkü Misak-ı Milli'nin temelini oluşturmuştur. Ulusal egemenliğin hakim kılınması ve tam bağımsızlık, en yegane hedeftir. 3 Temmuz'da başlayan bağımsızlık mücadelesi sürecinde bu şehirde yakılan kurtuluş meşalesi, vatan toprağının dört bir yanını sarmış olan esaret çemberini paramparça etmiş, milletimizin önünde yepyeni ufuklar açmıştır" diye konuştu.

Öğrencilerin şiirler okuduğu törende halk oyunları ekibi gösteri yaptı. Atatürk anıtında yapılan törenin ardından Vali Sebahattin Öztürk ve beraberindekiler Atatürk'ün kaldığı evi ziyaret etti.