Edirne’deki törenler, saat 08.50'de Atatürk Anıtı'nda başladı. Törene Edirne Valisi Hasan Duruer, 54'üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Cengiz Demirci, Edirne Belediye Başkanı CHP'li Hamdi Sedefçi, siyasi parti temsilcileri ile öğrenciler katıldı. Protokolün anıta çelenk bırakmasının ardından saatler 09.05’i gösterdiğinde kalabalık Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk için 2 dakikalık saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşuna trafikte olanlar ve caddede yürüyenler de katıldı. Saygı duruşu ile birlikte anıtta bulunan tüm bayraklar yarıya indirildi.

ATATÜRK ODASINA ZİYARET

Anıttaki törenlerin ardından Vali Duruer ve yanındakiler, Atatürk’ün Edirne’ye geldiğinde kaldığı odayı ziyaret etti. Edirne Belediye Başkanlığı’nın hizmet binasında bulunan Atatürk odası, daha sonra vatandaşların ziyaretine açıldı. Törenler daha sonra Halk Eğitim Merkezi'ndeki sunumlarla tamamlandı.

KIRKLARELİ’NDEKİ TÖRENLER

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, Kırklareli'nde Vilayet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’nda düzenlenen törenle anıldı. Kırklareli Valisi Mustafa Yaman, 55’inci Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Sinan Yayla, Belediye Başkanı CHP'li Cavit Çağlayan ve sivil toplum kuruluşları Atatürk Anıtı'na çelenk koydu. Saatler 09.05’i gösterdiğinde kentte hayat durdu, trafikte bulunanlar ve törene katılanlar 2 dakikalık saygı duruşunda bulundu. Ardından da İstiklal Marşı okundu.

'NUTUK' OKUNUYOR

Anma töreni, daha sonra Kırklareli Üniversitesi Kültür Merkezi’nde devam etti. Burada Atatürk Anadolu Lisesi öğrencileri, Atatürk’ün hayatı anlatan oyun sergiledi. Dingiloğlu Parkı’nda ise aralarında Belediye Başkanı Cavit Çağlayan’ın da bulunduğu öğretmen ve öğrenciler ile vatandaşlar, 'Nutuk' kitabından bölümleri kürsüye çıkarak okumaya başladı. Kitap tamamen bitene kadar aralıksız okunacağı belirtildi.

TEKİRDAĞ’DAKİ TÖRENLER

Tekirdağ’da tören, Valilik bahçesindeki Atatürk Anıtı'nda başladı. Buradaki törenlere Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, 8’inci Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Ömer Faruk Küçük, Tekirdağ Belediye Başkanı CHP'li Adem Dalgıç, çok sayıda öğrenci ve vatandaş katıldı. Anıta çelenklerin sunulmasının ardından 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Ardından İstiklal Marşı okundu.

Tören ardından Belediye Kültür Merkezi’nde devam etti. Burada öğrenciler, Büyük Önder Atatürk ve Kurtuluş Savaşı'nı anlatan bir oyun sergiledi.

ÇORLU’DAKİ TÖRENLER

Tekirdağ’ın Çorlu İlçesi’ndeki törenler de Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’nda başladı. Çorlu Kaymakamı Hulusi Doğan, 5’inci Kolordu ve Garnizon Komutanı Korgeneral Nazım Altıntaş, Çorlu Belediye Başkanı CHP'li Ünal Baysan katıldı. Çelenklerin anıta sunulmasının ardından saat 09.05’i gösterdiğinde ise sirenlerin çalmasıyla 2 dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi. Bu sırada CHP Çorlu Gençlik Kolları tarafından törenin yapıldığı alanın karşısında bulunan binadan 'Bu topraklarda Mustafa Kemaller yenilmez' yazan dev pankart açıldı.

Buradaki törenin ardından Belediye Memduh Şevket Esendal sahnesinde Atatürk Oratoryosu gerçekleştirildi.



EÖ,AÜÜ,RY,MY(LK/BT)