Türk Halk Müziği sanatçısı Sümer Ezgü'nün hem yapımcılığını üstlendiği hem de Atatürk'ü canlandıracağı 'Atatürk Antalya'da' filmi için geri sayım başladı. Ezgü'nün, Atatürk'ün Bursa ziyaretini konu alan 'Son Balo Vals & Zeybek' adlı filminden sonra ikinci kez Atatürk'ü canlandıracağı bu filmin çekimleri ise Antalya merkezde ve Aspendos Antik Tiyatrosu'nda gerçekleştirilecek.

Atatürk'ün 6 Mart 1930 tarihli Antalya ziyaretini konu alacaklarını belirten Sümer Ezgü, kısa metrajlı film için Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile yaptığı görüşmede manevi desteğini aldığını, ayrıca Sinema Genel Müdürlüğü'ne de projenin sunulduğunu söyledi. Bakanlığın uzun metrajlı filmlerden sonra kısa metrajlı film ve belgeseller için açıklayacağı destek grubu içerisinde filmin yeralmasını beklediklerini belirten Sümer Ezgü, Antalya'da ise Büyükşehir Belediyesi, Muratpaşa Belediyesi, Kepez Belediyesi, Konyaaltı Belediyesi ve Döşemealtı Belediyesi'nin başkanları ile yaptığı görüşmeler sonucunda tüm başkanların filme bir Antalya projesi olarak yaklaştığını ve gerekli desteği gösterdiklerini kaydetti.

ÇEKİMLER SONBAHARDA

Hava sıcaklığı ve nem nedeniyle çekimlerine sonbaharda başlanacak olan filmin galasının ise Atatürk'ün Antalya'yı ziyaret tarihinin yıldönümü olan 6 Mart 2013'de Antalya'da yapılacağını kaydeden Ezgü, filmin Milli Eğitim Müdürlüğü ve gazeteler aracılığıyla öğrenciler ve tüm Antalyalılara DVD halinde dağıtımının da planlandığını dile getirdi.

FİLMDE NELER OLACAK?

Atatürk rolünü Sümer Ezgü'nün oynayacağı filmde kullanılacak tüm malzemeler o dönemde çekilen fotoğraflardan da yararlanılarak aynıları tasarlanılarak kullanılacak. O dönemde İtalyan lider Mussolini'nin Antalya'da gözü olması sebebiyle, Atatürk'ün kente özel önem verdiğini anlatan Sümer Ezgü, 6 Mart 1930 ziyaretinde Atatürk'ün falezlerde dolaştırıldığını, Kaleiçi'nden yukarı çıkılarak Erenkuş'tan Antalya'yı seyrederken, 2 bin 500 yıl önce Bergama Kralı Attalos'un 'Bana bir dünya cenneti bulun' dediği Antalya için "Şüphesiz ki Antalya dünyanın en güzel yeridir" sözünü söylediğini anlattı.

ASPENDOS ZİYARETİ

Daha sonra Atatürk ve yanındakilerin Aspendos'a geçtiklerini kaydeden Ezgü, Roma'daki Colloseum ile bir karşılaştırma yaparak Aspendos'un daha iyi ayakta olduğunu ifade edip dışarı çıktıklarını söyledi. Dışarıda Yörük çadırları ile karşılaşma ve köylülerin portakallarla "Hoşgeldiniz" yazısının filmde işlenecek konulardan olduğunu belirten Ezgü, orada kendisine bir şeyler ikram edildiği sırada tarlada çalışan bir kadınla olan sohbeti ve kadının eşinin sıtma olduğunu öğrenmesi üzerine gözlerinin yaşarması ve "Beyler burada bir medeniyet seyrettik, bir de bizim şu ihtiyadi halimize bakın. Çok çalışmalıyız çok" sözlerinin de yer aldığı olayın da işleneceğini dile getirdi.

Ezgü, Aspendos'da çadırlardaki cicim ve kilimleri de inceleyen Ata'nın sonra "Bizim halkımızın kültürü buralarda tezahür" ediyor sözü ve ardından hep birlikte fotoğraf çekimi ile Antalya'ya dönüşe geçildiğini anlattı.

ÇOBANDAN TÜRKÜ DİNLETİSİ

Atatürk ve beraberindekilerin Antalya'ya dönüşte mola verdikleri bir köy kenarında, tarlada bir çobanın, "Demirciler demir döver tunç olur. Sevip sevip ayrılması güç olur" türküsünü dinlediğini ve çok hoşuna gittiğini anlatan Ezgü şöyle devam etti:

"Çocuğu yanına çağırarak, 'Sen mi söylüyordun?' diyor. 'Evet' yanıtını alınca alkışlıyor ve 'bis, bis' diyor. Çevresindekiler bisin ne olduğunu anlamaya çalışırken Atatürk, 'bis tekrarlamak anlamına gelir, çok beğendim tekrar söyle demek' diyor. Çoban çocuk tekrar söylüyor türküyü ve Atamız çıkarıyor çobana 5 lira veriyor. Çoban onun üzerine bir Atatürk'e bakıyor, bir verdiği paraya bakıyor, 'bis, bis' diyor. Onun üzerine Atatürk kahkahalar atıyor, tekrar çocuğa 5 lira verdikten sonra, 'buralarda gözü olan Mussolini keşke şimdi burada olsaydı da kime kafa tuttuğunu daha iyi anlardı' diyor. Sonra toparlanıp Antalya'ya geliyorlar ve bir süre sonrada Antalya'dan ayrılıyor. Bu anıların yer aldığı bir film olacak."