İzmir'de geçen Kasım ayında itfaiyeci olmak için yeterli KPSS puanına sahip olan ve başvuru yapan 3 bin 376 adaydan 810'u sözlü sınavı geçtikten sonra Toros Yangın ve Doğal Afet Merkezi’nde yetenek sınavına girdi. Kuleye tırmanmadan, denge tahtası üzerinde yürümeye kadar çok zorlu bir sınavdan Büyükşehir Belediyesi’nin itfaiyeci olmaya hak kazanan 286 kişiyi açıklamasından 1 gün önce Danıştay 12'nci Dairesi’nin İçişleri Bakanlığı aleyhine açtığı Belediye İtfaiye Yönetmeliği’nin yazılı ve sözlü sınav başlıklı 16'ncı maddesinin yürütmesinin durdurulması ve iptaliyle ilgili 21 Ekim tarihinde aldığı kararı ortaya çıktı. Danıştay, sözlü sınav yapılmasıyla ilgili 8 maddenin yürütmesini durdurdu. Buna gerekçe olarak KPSS dışında sözlü olarak ikinci bir sınavın yapılmasının merkezi sınavın nesnel koşullarını kısmen dahi olsa etkisiz bırakacağına dikkat çekildi. Bunun üzerin Büyükşehir Belediyesi, atama yapmadı. Ancak, sınavı iptal de etmedi. Başarılı olan 286 kişinin haklarını saklı tuttu. Bu arada İçişleri Bakanlığı da Danıştay’ın kararına itiraz etti. Henüz itiraz sonuçlanmadı.

Ataması yapılmayan 286 kişi mağdur olurken, haklılıklarını kamuoyuna duyurmak için zaman zaman Büyükşehir Belediyesi önünde basın açıklaması ve eylem yaptı. Ancak 4 aydan bu yana hiçbir ilerleme katedilmeyince bu kez Büyükşehir Belediyesi önünde 24 saat oturma eylemi başlattı. Ellerinde 'İzmir yansa söndüreni yok', 'Suçumuz kazanmak mı ?' , basının ilgisizliğine dikkat çekmek üzere 'Fil kadar değerimizi yok', 'Yılmadık yıkılmadık direneceğiz' sloganları atan atanamayan itfaiyeciler yaşadıkları süreci anlatan kısa bir gösteri de yaptı. Atanamayan itfaiye erleri adına açıklama yapan Fatih Yücesoy, şöyle dedi:

"Artık sözün bittiği yerdeyiz. Israrla devlet büyüklerinden bize sahip çıkmalarını isterken hiçbir şekilde dikkate alınmamış olmanın üzüntüsü içindeyiz. Her geçen gün devletimize, adalete olan güvencimiz biraz daha zedelenmektedir. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu katıldığı her televizyon programında 'Bizim elimizde olan bir şey değil’ diyor. Suçumuz İzmirli olmak mı, yoksa sınavı İzmir’de kazanmış olmak mıdır? Görüştüğümüz her kurum topu başka bir kuruma atarken olan işsiz- güçsüz kalan gençlere oluyor. İki çocuğunu, ailesini alıp İzmir’e taşınarak emeği ile kazandığı işini yapmayı beklerken aylardır yaşadığı mağduriyetten dolayı evinin kirasını ödemek ve çocuklarına ekmek götürmek için çalışan arkadaşımızdan haberiniz var mı? Yaşlı annesi ile tek başına yaşayan ve günlerdir elektrik faturasını ödeyemediği için mum ışığında oturan arkadaşımızın vebali sizlerin üzerine değil mi? Bizler burada soğukta titrerken sıcak koltuklarınızda hangi vicdanla oturacaksınız?."

Sınavı kazanıp ta atanamayan 286 genç için hayat şartlarının her geçen gün daha da zorlaştığını ifade eden Yücesoy, "Haklarımız verilene kadar bu meydanda oturacağız. Cebimizdeki en fazla birkaç günlük yemek ihtiyacımızı karşılayacak yemek paramız bittiğinde aç kalalar eylemimize devam edeceğiz" dedi. Atanamayan itfaiyeciler, İzmirlilerden destek için imza kampanyası da başlattı.

Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise İçişleri Bakanlığı’nın Danıştay kararına itiraz ettiğini belirterek atamaları yapmalarına 2 bin 577 Saylıı İdari Yargılama Usulü Kanunu yer alan "Karar tarihi itibariyle hüküm ihtiva eder, Bu süre 1 ay-30 günü geçemez" yazılı 28'nci maddesinin engel olduğunu söyledi.



UB(İÖ/İD)