İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'nın açtığı yazılı ve sözlü sınavı kazanan, dayanıklılık testini geçen, ancak atamaları yapılmayan 286 itfaiye erlerinden bazıları İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde alkışlı protesto gösterisi yaptı. Danıştay 12. Dairesi'nin 17 Kasım 2011 tarihinde verdiği yürütmeyi durdurma kararından önce 2 Kasım 2011 tarihinde sınavı kazandıklarının kendilerine tebliğ edildiğini, başka belediyelerin itfaiyeci alımlarını gerçekleştirdiklerini belirten protestocu gençler, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'nün atamaların önünde engel olmadığını belirten görüş olduğunu söylediler. Sınavı kazanan 286 itfaiye eri adına basın açıklaması yaptığını belirten Fatih Yücesoy, şunları söyledi:

"İzmir Büyükşehir Belediyesi 657 sayılı Devlet Mamurları Kanunu'na tabi olarak 286 itfaiye eri alımı yapacaktı. Gerekli sınavları kazandık, dayanıklılık testinden geçtik. İşe başlayacağımız günü beklerken belediyenin resmi internet sitesinde yönetmeliğe yapılan itiraz sonucu atama yapılmayacağı, Danıştay 12. Dairesi'nce verilen yürütmenin durdurulması kararına yapılacak itirazın sonucunun beklenmesi gerektiği açıklandı. İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü, 286 memur adayının atanmasında herhangi bir hukuki problemin olmadığını belirtti. Fakat belediye İçişleri Bakanlığı'nın Danıştay'a yapmış olduğu itirazın sonucunu bekleyeceğini açıkladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı sınavdan sonra Diyarbakır ve Sakarya Büyükşehir belediyelerinin de içinde bulunduğu 63 belediyenin itfaiye eri alımı gerçekleşti."

TEKERLEKLİ SANDALYEDE BABAMIN GÖZYAŞI DİNMİYOR

Sınavı kazanan adaylardan Arzu Akay, babasının tekerlekli sandalyeye mahkum yaşadığını, 6.5 aylık kızı bulunduğunu ve bütün aile bireylerinin atamayı beklediğini söyledi. Akay, KPSS'den 92 puan aldığını, bütün testleri kazandığını, yönetmeliğin iptali için dava açanların ortaya çıkması gerektiğini ifade etti.

BİR AY SONRA EŞİM DOĞUM YAPACAK

Yakup Dana, sınavı kazandığı için isten ayrıldığını, eşinin bir ay sonra doğum yapacağını, sosyal güvencesi olmadığı için zor günler yaşadığını söyledi. Sınavı kazandığı için İstanbul'dan İzmir'e yerleştiğini, 5 yıl çalıştığı işyerinden istifa ettiğini belirten Yakup Dana, "Bizlere 2 Kasım tarihinde sınavı kazandığımız duyuruldu, İşbaşı yapmayı beklerken İzmir Valiliği İl Mahalli İdareler Müdürlüğü'nden 17 Kasım tarihinde İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne Danıştay 12. Dairesi'nin verdiği yürütmenin durdurulması kararı tebliğ edildi. Danıştay içtihatlarına göre yürütme durdurma ve iptal kararı tesis edildikten sonra hukuki sonuçlar doğuruyor. Danıştay kararları geriye doğru işlemez, belediye atamamızı yapabilir" dedi.

Sınavı kazanan, ancak atamaları yapılmayan itfaiye erleri belediyenin önünde bir süre alkışlı protesto yaptıktan sonra olaysız dağıldılar.