Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan öğretmenler ellerindeki, 'Ücretli köleliğe hayır', 'Herkese bütçe var da bize yok mu?', '30 bin atama istiyoruz', 'Yem değil atama istiyoruz' yazılı dövizler dikkat çekti. 'Kayseri uyuma öğretmenine sahip çık' sloganıı atan kendilerine 'Ataması Yapılmayan Öğretmenler Şubatçılar Grubu' adını veren öğretmenler, öncelikle okullarda ücretli öğretmenlerin girdiği dersleri anlatan bir tiyatro oyunu sergiledi. Oyunda İngilizce bilmediği halde İngilizce dersine giren ve elindeki lahana ve elma ile çocuklara uygulamalı ders vermeye çalışan bir ücretli öğretmen ile öğrenciler arasında geçen komik ve düşündürücü olaylar sahnelendi. Ataması yapılmayan öğretmenlerin yaşanan sıkıntıları anlatmak için sahneye koydukları oyunu çevredeki vatandaşlarda meraklı gözlerle takip etti.

Ataması Yapılmayan Öğretmenler Şubatçılar Grubu adına basın açıklaması yapan Nilüfer Doğan ise, bu yıl uygulamaya konulan 4+4+4 eğitim sisteminin öğretmen eksikliğini tüm çıplaklığı ile gözler önüne serdiğini söyledi. Okullarda çocukların derslerine iktisat, işletme, maliye, su ürünleri, veterinerlik fakültesi mezunları gibi yani pedagoji ile uzaktan yakından ilgisi olmayan bölüm mezunların girdiğini belirten Doğan, şöyle dedi:

"Öğretmenleri derinden yaralayan, öğrencilerin geleceğini adım adım yok eden ve adına 'Ücretli öğretmenlik’ denilen bu uygulama eğitimin niteliksizleştirilmesinden başka bir şey değildir. Çocuğunun derslerine öğretmenlikle alakası olmayan kişilerin girmesine rağmen bundan habersiz olan velilere sesleniyoruz; Çocuğunuzun geleceğine sahip çıkın ve derslerine ücretli öğretmenlerin girmesine müsaade etmeyin."

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer tarafından yapılan son açıklamaya göre Türkiye’de 160 bine yakın öğretmen açığı bulunduğunu ifade eden Doğan, şuanda 82 bin ücretli öğretmenin çalıştırıldığını belirterek şunları söyledi:

"Bizler ücretli köleliğe karşıyız. Ataması yapılmayan yüz binlerce öğretmeniz. Hepimiz gece gündür ders çalışarak, bin bir zorlukla eğitimimizi tamamlayarak öğretmen olduk. Bakanımız, Şubat’ta atama yapılabilmesi için bütçenin mevcut olmadığını dile getiriyor. Bizler bu ülkenin ataması yapılmayan öğretmenleri olarak soruyoruz; eğer bu ülkenin bütçesi gelecek nesillere aktarılmayacaksa ne için kulanılacak? Bütçece çocukların geleceğine hiç mi pay yok? Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, bizi yem bekleyen güvercinlere benzetti. Ama buradan sesleniyoruz. Biz güvercin değil öğretmeniz ve yem değil hakkımız olan atamayı istiyoruz. Şubatta 30 bin atama istiyoruz."

Bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluş temsilcilerinin de destek verdiği eyleme katılanlar, bir süre slogan attıktan sonra dağıldı.



CZ(OE/İD)