Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Başkanlar Konseyi’nin 3 günlük Mersin buluşması başladı. Buluşma kapsamında Türkiye'nin dört bir yanından gelen Gazeteciler Cemiyeti Başkanları, Mersin’in 2013’de ev sahipliği yapacağı Akdeniz Oyunları ile ilgili bilgilendirildi. İl Özel İdaresi Toplantı Salonu'nda yapılan 'Akdeniz Oyunları Bilgilendirme' toplantısına; Vali Hasan Basri Güzeloğlu, AK Parti İzmir Milletvekili Erdal Kalkan, Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, TGF Genel Başkanı Atilla Sertel, Anadolu Spor Gazetecileri Derneği (ASGD) Genel Başkanı İbrahim Erdoğan, TGF ve ASGD Genel Başkanvekili Yılmaz Karaca, TGF Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Gazeteciler Cemiyeti (MGC) Başkanı Ahmet Ünal, Mersin Ticaret Borsası Başkanı Ö. Abdullah Özdemir ile çok sayıda davetli katıldı.

Toplantıda ilk olarak söz alan Mersin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ahmet Ünal, Mersin’in 10 bin yıllık tarih, kültür, sanat ve ticaret kenti olduğunu vurgulayarak, Mersin’in 10 yıl önce başlattığı Akdeniz Oyunları sürecinin şehir için önemli bir dönüm noktası olduğunu söyledi.

Toplantıda ilk olarak söz alan Mersin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ahmet Ünal, Mersin’in 10 bin yıllık tarih, kültür, sanat ve ticaret kenti olduğunu vurgulayarak, Mersin’in 10 yıl önce başlattığı Akdeniz Oyunları sürecinin şehir için önemli bir dönüm noktası olduğunu söyledi.

TGF Genel Başkanı Atilla Sertel de, Mersin’e dışarıdan bakıldığında kardeşlik göründüğünü belirterek, “Mersin’in, dil, din, ırk fark etmeksizin son derece uzlaşı içerisinde bir yaşam kültürü oluşturmuş olması çok önemlidir. Bu durum yerel yönetimlere de yansımış durumda. Demek ki bir arada yaşamanın sonuçları bunlar” dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan ise kültür ve sanat çalışmalarına çok büyük önem verdiğini ancak 20-30 bin kişinin toplandığı festivallerin gazetelerde 2 satır bile haber olmadığını belirterek eliştirdi.

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Atalay da Türkiye’nin 2020 Olimpiyatları’na ev sahipliği yapma talebinde Mersin’in Akdeniz Oyunları’na ev sahipliği yapmasının büyük önemi bulunduğunu söyledi. Atalay, "Çünkü 2020'ye kadar yapacağımız tüm organizasyonlar olimpiyat için gücümüze güç katacak. 2007 yılında Gençlik ve Spor Genel Müdürü olduğum dönemde çok çalıştık. Akdeniz Oyunları da Akdeniz ülkelerinin katıldığı, olimpiyatlardan sonra dünyada ikinci büyük sportif organizasyondur. İlk etapta Antalya gündeme gelse de Antalya’nın gölgesinde kalmış Mersin’de bu organizasyonun yapılması çok daha anlamlıdır. Çok iyi çalışmıştık, organizasyonu kendimizin biliyor, avucumuzun içinde görüyorduk ancak oylamada kaybettik, oyunlar bizden şike ile alınarak Yunanistan’a verildi. Yunanistan organizasyonu alabilmek için hiçbir fedakarlıktan kaçınmadı" dedi. Yunanistan’ın parayla aldığı oyunları, parasızlık yüzünden yapamayınca geri Türkiye’ye devrettiğini iddia eden Atalay, şunları söyledi:

“Organizasyona en güçlü spor geleneğine sahip İspanya, İtalya gibi ülkeler katılıyor. Bu organizasyon bir şehre çok şeyler katmaktadır. En önemlisi şehir dünyaya tanılıyor ve önemli bir turizm potansiyeli yaratılıyor. İnanıyorum ki, bu organizasyon ile Mersin’in makus talihi değişecek. Bu süreçte en büyük destekçi basın mensuplarıdır. Adaylık sürecinden itibaren iyi bir sınav veren Mersin basınının, bugünden itibaren de tanıtımı hızlandıracak, eksikliklerin giderilmesini sağlayacak, etkin ve halkı bilgilendirecek yayıncılık yapacaklarını düşünüyorum. Bu organizasyondan alnımızın akıyla çıkacağız ve Mersin’i dünyaya açacağız. Tüm bunlar gazetecilik açısından da önemlidir.”

Toplantıda sonun da söz alarak bir sunum yapan Vali Güzeloğlu, "Mersin, hem değerleri ile hem dinamikleri ile hem de zenginlikleriyle özel bir kenttir. Dünyanın her köşesinin her kültürünün az çok temsil edildiği, bunların bir arada barış ve kardeşlik içerisinde yaşadığı bir kenttir. Onun için diyoruz ki, dillerin, dinlerin, kültürlerin bir arada olduğu özel bir kent” dedi.

Konuşmaların ardından TGF Genel Başkanı Sertel, TGF Başkanlar Konseyi toplantısının Mersin’de yapılmasına vesile olan başta Mersin Valisi Güzeloğlu olmak üzere belediye, kurum ve kuruluşların temsilcilerine plaket verdi.

ME(BY/SSA)