Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Kırıkkale'de düzenlenen birlik toplantısı öncesi Ak Parti Kırıkkale İl Teşkilatı'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Atalay, dün itibariyle gündemlerinde önemli bir konu olan tezkerenin bulunduğunu ifade ederek,"Tezkere görüşmeleri Ak Parti'nin düşüncelerini rahatça söyleyebildiği şekilde cereyan etti. İyi bir toplantıydı. 320 oyla kabul edildi. Dün de başbakanımız ifade etti, bizler de tekrar ifade ediyoruz. Türkiye savaş heveslisi, savaş isteyen bir ülke değildir. Biz daima barıştan yanayız. Bu bir savaş tezkeresi olarak algılanmasın. Bunu önemli görüyoruz ama Türkiye aynı zamanda kendi hak ve hukukunu, vatandaşlarının hak ve hukukunu sınırlarını en iyi şekilde korumaya muktedir bir ülkedir. Daima da bunun hassasiyeti içinde olmuştur ve öyle olacaktır" diye konuştu.

ULUSLARARASI CAMİA İLE ORTAK HAREKET EDİYORUZ

Kabul edilen tezkerenin caydırıcılık ve muhtemel gelişmelere hazırlıklı olma açısından hükümetin elinde bir enstrüman, imkan olduğunu vurgulayan Atalay, "Şimdi o da sağlanmış oldu. Ama şunu da ifade edeyim. Akçakale'ye kendi sınırımızın içine gelen bu top mermileri tabi en şiddetli şekilde cevabını buldu, misilleme yapıldı. Zaten angajman şartlarını biliyorsunuz, değiştirmiştik kısa süre önce. O çerçevede misillemesi yapıldı ama Türkiye şu hassasiyetini de sürdürüyor. Biz bu konularda daima uluslararası camia ile ortak hareket ediyoruz. Uluslararası kuruluşları hemen bilgilendirdik. O akşam başbakanımızın liderliğinde saatler süren değerlendirmelerimiz oldu. BM ve NATO başta olmak üzere bütün girişimler yapıldı. O gece NATO, toplantısını ertesi gün yapacaktı. Hükümetimizin uyarısıyla bu gece yapılması için karar çıkarıldı. O gece Avrupa saatiyle 21.00'de karar çıkarıldı. Çok etkili bir karardır o. Çok alışık olunmayan etkili bir karardır. BM gerekli girişimlerde bulundu, diğer ikili görüşmeler yapıldı" dedi.

TEZKERENİN KULLANILMASI ŞART DEĞİL

Atalay, gazetecilerin bugüne kadar Kuzey Irak için çıkarılan 9 tezkereden sadece birinin kullanıldığ ve CHP Grup Başkan Vekili Muharrem İnce'nin 'cihan harbi bile yapılabilecek bir tezkere' değerlendirmesi ile ilgili sorduğu soruya ise şu cevabı verdi:

"Türkiye her zaman cesaretlidir. O Marmara gemisi konusunda hatırlanırsa bizim 3 tane kırmızı çizgimiz var, onları koruyoruz. Özür dilenmedikçe, tazminatlar verilmedikçe diğer şartlar yerine getirilmedikçe biz orayla ilişkilerimizi biliyorsunuz bitirdik. İsrail ile. Biz bu tür konularda en makul ve uluslararası toplumun da onayladığı en ileri kararları alırız. Tezkerelerin illaki kullanılması şart değil. Çalışmalar içinde yürütülen dış politika ve güvenlik çalışmaları içinde ihtiyaç duyulduğunda hükümete bir zemin hazırlar, imkan verir. Hükümet de o izni silahlı kuvvetler istediğinde onlara verir, elindeki o tezkereyle. Kuzey Irak'a pek çok operasyon yapılmış ve hala yapılmaktadır, o tezkerede. Önümüzdeki hafta Kuzey Irak ile ilgili tezkere bir yıl daha uzatılması kararını gönderdik bakanlar kurulu olarak. Yani parlamentoda o teskere de önümüzdeki hafta gündeme gelmiş olacak"