Bursa’ya dün gelen ve geceyi Mudanya’da geçiren 200 kadar Yunanistan vatandaşı bu sabah Uluabat Gölü Kıyısı’ndaki Gölyazı Köyü’ne otobüslerle geldiler. Ayin öncesi açıklama yapan Fener Rum Patrikhanesi Bursa Metropoliti Elpidophoros Lambriniadis, atalarının yaptırdığı kiliseyi ziyaret etmekten çok mutlu olduklarını belirterek, “Yunanistan’a göç eden Rumların çocukları ve torunları bugün aramızdalar. Atalarının kilisesinin bu durumda olmasından çok mutlular. Bunu Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’e borçluyuz. O yüzden başkana çok teşekkür ediyoruz. Bu duayı yapmamızı sağlayan Bursa Valiliği’ne de teşekkür ediyoruz. Gölyazılılar da bizi güler yüzle karşılayarak misafirperverliklerini gösterdiler. Herkese teşekkür ediyor ve Ramazanlarını kutluyoruz” dedi

Müslümanlıkta Ramazan ayının dua için ayrıldığını ve kendilerinin de bu çerçevede dua etmek istediklerini kaydeden Elpidophoros Lambriniadis, “Bu kilise Aziz Pandeleimon’un bayram günü onun için bugünü seçtik. Bu gün bizim için çok önemli. Dedelerini hatırlayanlar var. Eski evlerini arayanlar var. Bu ziyaretlerle barışa katkıda bulunabiliriz. Halk birbiri ile kaynaşabiliyor. Biz İstanbullu Rum olarak aracılık yapabiliriz diye düşünüyoruz. Burada mübadeleden sonra ilk kez dua okunuyor” diye konuştu.

2011 yılının mart ayında Bursa Metropoliti seçildiğini de hatırlatan Prof. Dr. Elpidophoros Lambriniadis, Bursa ve çevresinin dini sorumlusu olduğu için ayini ve duayı kendisinin yöneteceğini kaybetti.

Ayin için gelenler arasında bulunan Yunanistan Apolyont Derneği Başkanı Angela Papamagali de, “Burası atalarımızın yaşadığı yer mübadele ile Yunanistan’a göç ettiler. Her zaman bir dönme düşüncesi vardı. Ama politik nedenlerle dönemediler. Önceden bir çok defa daha gelmiştik. Bu seferki duygu yüklü oldu. Türkiye devleti imkanı ile burası onarıldı. Bu mutlu günde birlikteyiz” dedi.

Açıklamaların ardından Yunanistan’dan gelen 200 kişi kilise de aiyin yaparak dua okudular.

Kuzey Yunanistan'ın Selanik, Kastoria ve Dedeağaç (Aleksandrupoli) kentlerinde geldikleri bildirilen 200 kişi, dün Mudanya, Kurşunlu, Kumyaka ve Tirilye’yi ziyaret ettiler.



ST,TA,AF(FK/AAA)