Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nce 14 Haziran- 15 Eylül tarihleri arasında bu yıl 19’uncusu düzenlenecek olan Aspendos Opera ve Bale Festivali, 14 Haziran Perşembe günü başlıyor. Devlet Opera ve Bale Genel Müdürü Prof. Rengim Gökmen, ev sahibi Antalya DOB'un Müdürü Nilay Genç Çebi ve açılışı yapacak İzmir DOB'un Müdürü Aytül Büyüksaraç ile birlikte Antalya Devlet Opera ve Bale Müdürlüğü’nde festival programını açıkladı.

ASPENDOS’UN DÜNYADA BENZERİ YOK

Sahne derinliği ve doğal akustik ses açısından Aspendos Antik Tiyatrosu’nun dünyada bir benzeri olmadığını belirten Prof. Rengim Gökmen, 2 bin yıllık tarihe sahip Aspendos’un 2 bin yıl sonrasına taşınması için bugünkü jenerasyona büyük görevler düştüğünü söyledi. Prof. Gökmen, tarihle sanatın iç içe buluştuğu ve dünyada bir benzeri olmayan Aspendos Opera ve Bale Festivali’nin dünyanın sayılı festivalleri arasında yer aldığını kaydetti.

HİÇBİR KENTİMİZDE ÇAĞDAŞ BİR SALON YOK

Prof. Dr. Gökmen, İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya gibi büyük şehirler başta olmak üzere, Türkiye’nin hiçbir kentinde çağdaş opera ve bale sanatlarının sergilenebileceği bir salon olmadığını vurguladı. Türk opera ve balesinin 65 yılı aşan bir tarihe sahip olmasına rağmen şehirlerin çağdaş salonlardan yoksun olduğunu kaydeden Prof. Gökmen, "Birçok opera ve bale sanatçımız dünya sahnelerinde yer alıyor ve beğeni topluyor. Eserlerimiz yurtdışında büyük beğeni ile izleniyor, çok büyük sanatçılar yetiştirdik ancak en büyük eksiğimiz opera ve bale alanında gerçek bir salona bu süre içerisinde maalesef kavuşamadık. Türk opera ve balesinin buna layık olduğunu düşünüyor ve en kısa zamanda İstanbul’dan başlayıp İzmir, Ankara, Antalya gibi büyük kentlerimizin opera ve bale salonlarına sahip olmalarını diliyorum" diye konuştu.

AÇILIŞ İZMİR’DEN

Festival açılışının bu yıl ilk defa, kuruluşunun 30’uncu yıldönümünü kutlayacak olan İzmir Devlet Opera ve Balesi’nce Turandot Operası ile yapılacağını dile getiren Prof. Rengim Gökmen, 14 Haziran Perşembe günü saat 21.00’de romantik aşk öykülerinin bestecisi G.Puccini’nin 3 perdelik opera eseri Turandot’taki Çin Prensesini, dünyaca ünlü Kazakistanlı konuk soprano Gülzatd Daurbayleva’nın seslendireceğini kaydetti. Yine dünyaca ünlü İtalyan tenor Rubens Pelizzari’nin de 'Calaf' rolünde izleyiciyle buluşacağı açıklandı.

ANTALYA DAHA İYİ FARKINA VARMALI

Antalya’nın bu değerin çok daha iyi farkına varması gerektiğine değinen Prof. Dr. Gökmen, bu yılki festival için dünyanın çeşitli ülkelerinde sanat dergileri ve bilboard reklamları verildiğini de kaydetti. Yurtdışında da Aspendos’un daha iyi tanıtımı ve üst noktalara taşınması gerektiğini anlatan Prof. Gökmen, turizm sektörü temsilcilerinin festivale desteğinin çok büyük önem taşıdığının altını çizdi. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) ve Akdeniz Turistik Otelciler Birliği'ne (AKTOB) teşekkür eden Prof. Gökmen, şöyle dedi:

"Antalya turizm sektöründe festivalin yeterince anlaşılmadığı kanaatindeyim. Önümüzdeki yıllarda bunun daha iyi noktalara geleceğini düşünüyorum. İzleyici açısından memnuniyetsiz. Çünkü biz ticari bir kuruluş değil, ülkemizin yurtdışındaki algılanışına katkı sağlamak, prestij kazandırmak için buradayız ve turizm sektörü birliklerine özellikle bu konuda ihtiyacımız var. Bir futbol şampiyonası gibi bu da bir sanat şampiyonasıdır, herkesin şampiyon olduğu. Yüzde 70-80 oranında bilet satışı önemli ölçüde gelir sağlayacaktır. Dünya ölçeğine çıkabilmek için opera bale, sinema, tiyatro gibi sanat dallarının en üst düzeyidir. Antalya’nın uluslararası boyuttaki organizasyonlara ev sahipliği yapabilmesinin en önemli dayanaklarından biri opera ve bale festivalidir."

TEMSİLLER 2 BİN 500 KİŞİLİK OLACAK

Prof. Dr. Gökmen, Aspendos Antik Tiyatrosu’ndaki tüm temsillerin 2 bin 500 kişiyle sınırlı olacağını ve biletlerin de oturma yerlerine göre 30, 40 ve 60 TL tutarında olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Gökmen, tur operatörlerine yönelik toplu bilet satışlarında ise yüzde 50 indirim uygulayacaklarını açıkladı.

Festivale sahip çıkılmaz ise sürdürülemez noktaya gelebileceği, küçültülebileceğine de vurgu yapan Prof. Gökmen, gözlemlere göre geçen yıllarda festivale en büyük ilgiyi Alman ve Rus turistlerin gösterdiğini sözlerine ekledi.

İZMİR’İN İLK HEYECANI

İzmir Devlet Opera ve Bale Müdürü ve Sanat Yönetmeni Aytül Büyüksaraç, 19’uncu Aspendos Opera ve Bale Festivali’nin açılış onurunun ilk defa İzmir’e verilmesinden dolayı çok gururlu ve mutlu olduklarını söyledi. Turandot Operası’nın İzmir’de 6 kez sahnelendiği ve büyük beğeniyle izlenerek salonların dolduğunu anlatan Büyüksaraç, teknik sorunlardan dolayı Turandot'un Türkiye’de son defa sahnelenecek olması nedeniyle de kaçırılmaması tavsiyesinde bulundu.

ANTALYA TÜM TEMSİLLERDE OLACAK

Ev sahibi Antalya Devlet Opera ve Bale Müdürü ve Sanat Yönetmeni Nilay Genç Çebi, tüm Antalyalıları kendi kentinin prestiji açısından büyük önem taşıyan bu festivale katılmaları çağrısında bulundu. Çebi, Antalya DOB sanatçı ve çocuk kadrolarının tüm temsillerin içinde yer alacağını ve ilk prömiyerin de Antalya tarafından yapılacağını açıkladı.

FESTİVAL PROGRAMI

14 Haziran Perşembe, İzmir Devlet Opera ve Balesi ‘Turandot’, 20 Haziran Çarşamba Estonya Ulusal Operası 'Rigoletto', 25 Haziran Pazartesi Ekaterinburg Devlet Akademik Opera ve Balesi 'Prens İgor', 27 Haziran Çarşamba Ekaterinburg Devlet Akademik Opera ve Balesi 'Aşk ve Ölüm', 30 Haziran Cumartesi Güney Kore Daegu Operası ile Antalya Devlet Opera ve Balesi Orkestra ve Korosu 'La Traviata', 4 Temmuz Çarşamba Mersin ve Samsun Devlet Opera ve Balesi 'Zorba.'

Festival 4 Temmuz’daki bu gösterinin ardından 3 Eylül’e kadar ara verecek. 3 Eylül Pazartesi günü Çin Pekin Operası ile Samsun Devlet Opera ve Balesi 'Madam Butterfly' operası ile yeniden devam edecek festivalde, 6 Eylül Perşembe günü Antalya Devlet Opera ve Balesi 'Lucia Di Lammermoor', 10 Eylül Pazartesi Türk Devlet Opera ve Bale Toplulukları 'Kuğu Gölü' ile yer alacak. Festival 15 Eylül Cumartesi Ankara Devlet Opera ve Balesi’nin 'Tannhauser' operasıyla son bulacak.